Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mayová po brexitu skončí. Nového premiéra si ohlídá, „drsného“ exministra nechce

Autor: ČTK - 
12. února 2019
06:43

Britská premiérka Theresa Mayová se chystá v létě z funkce odejít, zároveň chce ovlivnit volbu svého nástupce tak, aby zabránila výběru svých oponentů. Tvrdí to britský bulvární deník The Sun.

List, který se odvolává na nejmenované zdroje z Konzervativní strany, napsal, že po odchodu Spojeného království chce dát křeslo ministerské předsedkyně k dispozici. V časovém harmonogramu počítá s tím, aby výběr nového lídra strany, který se premiérství ujme, skončil na výročním sjezdu konzervativců v říjnu.

Mayová chce také volbu svého nástupce ovlivnit, neboť si podle informací The Sun nepřeje, aby se premiérem stal někdejší ministr zahraničí Boris Johnson. Ten patří k zastáncům důrazné odluky Británie od unijních struktur.

Nejmenovaný představitel premiérčina kabinetu uvedl, že ministr mezinárodního obchodu Liam Fox je přesvědčen, že Mayová v létě odejde. Zdroj uvedl, že Fox vychází z řady náznaků, které premiérka učinila. Také ministr obchodu Greg Clark se podle The Sun domnívá, že Mayová chce v úřadu letos skončit.

franz ( 12. února 2019 08:57 )

Tělesná i duševní zrůda. Už aby to skončilo.

Zobrazit celou diskusi