Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mořských koníků rapidně ubývá. Čínská medicína je používá jako přírodní viagru

Autor: Darina Jíchová - 
7. června 2019
21:00

Výzkum kanadské vědkyně prokázal, že rapidně ubývá mořských koníků. Příčinou je hlavně jejich využití v tradiční čínské medicíně, kde koníci slouží jako účinná přírodní viagra. K dostání jsou hlavně v Hongkongu, na tamních trzích se dají sehnat všemožné sušené bylinky i živočichové. I když se zbývající počet mořských koníků s přesností nedá určit, odborníci se shodují, že jsou ohroženým druhem. Ročně je jich vyloveno až 37 milionů, uvedla stanice CNN.

Sarah Fosterová z kanadské Univerzity Britské Kolumbie ve svém Projektu mořský koník provedla důkladnou analýzu a uvedla, že mořští koníci jsou populární nejen v Hongkongu, ale také v Indonésii, na Tchaj-wanu a v Číně. Nicméně hongkongský trh je odpovědný za dvě třetiny prodeje těchto mořských živočichů.

Studium mořských koníků je podle vědců velmi obtížné, někteří jsou menší než 2,5 centimetrů, jiní mění barvu, a je tak obtížné je najít. Podle Fosterové je ročně chyceno až 37 milionů koníků, a to i přestože jsou chráněni zákonem. Bují také černý trh s koníky, jsou jedním z nejpašovanějších artiklů na světě. Fosterová zdůraznila, že za posledních 15 let klesl počet populace u 11 druhů mořských koníků až o 50 procent.

Koníci léčí astma i impotenci

První zmínka o mořských konících v knihách čínské medicíny pochází už z roku 700, podle Li-sing Laa ze školy tradiční čínské medicíny v Hongkongu sahá využití koníků ještě hlouběji do historie. „Podle čínské medicíny jsou koníci výživní a dodají tělu hodně energie,“ uvedl Lao a vysvětlil: „Ze sušených koníků se vaří čaj, který se s příměsí různých bylinek používá k léčbě astmatu nebo mužských sexuálních dysfunkcí jako impotence nebo předčasná ejakulace.“

Lao připustil, že zatím neexistují žádné vědecké důkazy, které by léčivé účinky koníků potvrzovaly, zvláště proto, že nebyly provedeny potřebné testy. V Hongkongu se jako v bývalé britské kolonii mísí tradiční čínská medicína s tou moderní západní, v této dnes autonomní čínské oblasti působí podle výzkumu ministerstva zdravotnicí z roku 2017 přes 7 tisíc čínských léčitelů.

Za „stovku“ si je kupují padesátníci

Na hongkongském trhu lze pořídit koníky za 113 korun za kus, prodavači, kteří si přáli zůstat v anonymitě, sdělili reportérům, že je nejčastěji kupují muži kolem padesátky. Některé země jako například Thajsko, Filipíny nebo Indonésie přijaly všeobecný zákaz exportu mořských koníků, v ostatních zemích jejich dovoz podléhá přísným pravidlům. Ani tohle však podle Fosterové živočichy neochránilo, jen to podpořilo rozvoj černého trhu.

Fosterová se letos zapojila do výzkumu původu koníků prodávaných na hongkongských trzích, 95 procent prodejců živočichy získalo ze zemí, kde platí naprostý zákaz jejich exportu. Největším dodavatelem koníků do Hongkongu je Thajsko. Prodejci vypověděli, že je snadné koníky do země propašovat. Malí sušení tvorové se ztratí mezi bylinkami a ostatními sušenými mořskými plody, jejichž dovoz je legální. „Nacpeme je do kufrů a jedeme,“ upřesnil jeden z prodejců.

Prodejci rovněž upozornili, že prodej koníků v Hongkongu není nezákonný. Jejich tvrzení potvrdilo místní ministerstvo zemědělství a rybolovu (AFCD), mezinárodní nařízení totiž upravují pouze dovoz a vývoz koníků, nikoliv jejich prodej. AFCD se snaží zabránit nelegálnímu importu živočichů, v loňském roce zabavili 45 dodávek, které dohromady vážily 470 kilogramů, váha odpovídá zhruba 175 tisícům mořských koníků. Pašeráci museli zaplatit vysoké pokuty, jeden z nich skončil na 4 měsíce ve vězení.

Největší problém jsou rybáři

Fosterová podotkla, že ani čínská tradiční medicína není největším problémem mořských koníků, tím je podle ní „rybářský průmysl“. Vědkyně vysvětlila, že koníci denně po tisících končí v rybářských sítích. „Jejich lov přitom není úmyslný, do sítě se dostanou s ostatními rybami,“ dodala Fosterová, rybáři na konci dne sítě proberou a koníky prodají.

„I kdyby se nám podařilo zastavit černý trh s koníky, dál budou zůstávat v sítích a umírat,“ tvrdí odbornice. Fosterová by uvítala, kdyby zákazy dovozu koníků byly dodržovány a kdyby za jejich porušení byly přísnější tresty. Domnívá se, že by živočichům pomohlo jedině, kdyby se vytvořilo více exkluzivních zón, kde by rybáři nesměli lovit.

smradlavamakrela ( 7. června 2019 22:56 )

Kdyby jim někdo nakecal že jim stoupne pero když sežerou migranta,co by asi nastalo? Nevím. Ale Makrela by se zesr ala.

Zobrazit celou diskusi