Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vesničku děsí invaze medvědů. Hledají jídlo, lidé nemohou z domů

Autor: Mii - 
6. června 2019
21:00

Problém s příliš velkým množstvím medvědů hnědých řeší sibiřské město Chersky. Hladová zvířata se potulují po ulicích mezi domy a žebrají o potravu. Několikrát se již stalo, že napadla psy místních obyvatel. Situace je tak vážná, že lidé podle úřadů nemohou vycházet ven. Chersky je bývalý gulag, který nechal založit sovětský prezident Josif Stalin, informuje web The Siberian Times.

Město v důsledku zvýšeného množství medvědů nechalo zavést ozbrojenou stráž, která hlídá, zda se zvířata nepohybují příliš blízko obydlí. Ruská média o aktuálním stavu mluví jako o „invazi medvědů hnědých“.

Ačkoli stráž funguje krátce, již musela zakročit a jednoho medvěda zastřelit. Šlo o ani ne dvouletého samce, který se potuloval kolem série domů a žebral o jídlo. „Povolali jsme operační tým složený z policistů a ekologů,“ popsal situaci Vitalij Sokovikov, šéf místního úřadu na ochranu životního prostředí. „Medvědi představují pro občany ohromné nebezpečí. Počasí je pěkné, takže lidé tráví hodně času venku a chodí do lesů,“ dodal.

Celé město podle něj bylo varováno, ať si dává pozor. Jeden medvěd sice byl zastřelen, další ovšem číhá nedaleko, upozornil Sokovikov. „Přišel hrozně blízko k domu a napadl psy. Lidé v okolí nemohli vyjít ven…“ zmínil úředník, jak se choval již mrtvý jedinec. „Byl hubený, přišel do města, protože nemohl nikde najít potravu.“

Medvědi se potkají s mamuty?

Chersky se nachází zhruba 5 400 kilometrů východně od Moskvy. Města dělí osm časových pásem. Bylo založeno jako vstupní brána do sibiřských zlatých dolů a během Stalinovy éry tu fungoval jeden z nucených pracovních táborů.

Dnes se nedaleko nachází tzv. Pleistocenní park, což je ekologický experiment, ve kterém se vědci snaží vytvořit krajinu podobnou konci čtvrtohor. Tehdy vrcholily doby ledové. Park je oplocen a byla do něj umístěna zvířata jako jakutští koně a evropští zubři. Předpokládá se, že pokud se někdy genetickým inženýrům podaří znovuzrodit mamuty, budou žít zde.

sigmae ( 6. června 2019 22:37 )

a co takhle přikrmovat..???

nemocna ( 6. června 2019 22:32 )

Mamuty chtějí vzkřísit a medvědy střílí cvoci nenormální, kdyby raději pomohli s potravou medvědům do města by nešly, tak jak přikrmují lesníci zvěř tak by se měli postarat i o medvědy, at jim dá stát na maso, ryby a nemusí řešit napadení, úmrtí a obtěžování ve městě, lidi se roztahují kde se dá a zvířata jsou utiskovaní v malém prostoru kde k snědku nic není, tak když zabrali jejich území měli by je krmit a takto se postarat všude o zvířata, lední medvědi jsou tak vyhublí, slabí že umírají hlady a nikdo jim nepomáhá, když chtějí od lidí pomoct že mají hlad tak je zastřelí, lidská chátra je odporná, příroda, zvířata se mají chránit a pomáhat jim, však ona se nám krutě pomstí že budeme chcípat hlady sami, přitom by to šlo ještě vše zvrátit a lidé i zvířata by mohla dobře žít svůj život ve svém prostředí, nekácejte lesy, nestavte baraky, dálnice, apod. at mají svůj klid, važme si naší planety, přírody a zvířat kteří tady žijí s námi, ale jak dlouho???

Zobrazit celou diskusi