Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oceán zatopí nejen exotické ostrůvky. Do 25 let zmizí pod vodou i tato britská vesnice

Pohled na vesnici Fairbourne, která s nachází v zátoce Barmouth v západním Walesu.
Pohled na vesnici Fairbourne, která s nachází v zátoce Barmouth v západním Walesu.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Darina Jíchová - 
2. června 2019
21:40

Zvyšující se hladina oceánů způsobená táním ledovců neohrožuje jen exotické destinace, jako je ostrov Kiribati nebo indonéská Jakarta. Stejné nebezpečí hrozí rovněž evropským přístavům a pobřežním městům. První místo, které ve Velké Británii zmizí pod vodou, je velšská vesnice Fairbourne. Odborníci odhadují, že ji moře pohltí do 25 let, informoval deník Daily Mail.

Obyvatelé Fairbourne, který se nachází v západním Walesu, ale se závěry expertů nesouhlasí. Plánované přemístění do bezpečnějšího vnitrozemí považují za nucené vysídlení. Podle výpočtů vědců se má mořská hladina v zátoce Barmouth zvednout skoro o metr.

Lidé odmítají opustit vesnici

Zastupitelstvo vesnice Fairbourne už přišlo s plánem, jak a kam přesunout všech 850 obyvatel, hodlají rovněž nechat zbourat 400 budov, které v obci stojí. Místní lidé však tvrdohlavě tvrdí, že vědecké předpovědi jsou chybné, vesnici podle vlastních slov opustit nehodlají. Vědci situaci v oblasti detailně sledují od roku 2013.

Existuje i speciální pobřežní plán řízení pro západní Wales, na jehož tvorbě spolupracovali vládní odborníci i místní zastupitelstva. Fairbourne zatím oficiálně nefiguruje na seznamu oblastí, které musí být kvůli stoupající mořské hladině vyklizeny, to se však podle expertů může kdykoliv změnit.

Předpovědi vědců zničily vesnici

Vědci uvedli, že vesnice je už prakticky „odepsaná“ a lidé by se měli přesunout jinam. „Pobřežní plán tuhle vesnici zničil, nemáte šanci tu dostat hypotéku. Přitom tady jsou mladí lidé, kteří tu chtějí žít, koupit si dům, ale nemůžou. Banka jim nedá peníze. To všechno kvůli předpovědi nějakých vědců,“ sdělil internetovému deníku Wales Online Stuart Eves, který ve Fairbourne žije 43 let.

„Máme dvě malé děti, bylo by skvělé, kdybychom jim jednou mohli přenechat náš obchod. Bydlím tu celý život a nikdy jsme tu neměli velké záplavy nebo něco podobného,“ doplnila Lauren Baynesová, která má se svým partnerem ve vesnici řeznictví. Někteří lidé ale už vesnici ze strachu opustili, chtěli prodat své domy, ale nepodařilo se jim to. Na trhu o ně není zájem.

Vláda zatím neplánuje poskytnout vesničanům, kteří se už přestěhovali pryč, nějakou finanční kompenzaci. Vládní agentura Přírodní zdroje Walesu uvolnila na plánování povodňových opatření 175 milionů korun, bohužel břehy u Fairbourne se nedají už více zpevnit. Veškerá vědecká zkoumání ukazují na to, že současné povodňové zábrany vydrží maximálně do roku 2054. Zastupitelstvo plánuje vesnici vyklidit do roku 2042.

Miliony lidí v ohrožení

Vědci se shodují, že i pokud bude dodržena Pařížská dohoda z roku 2015, hladina oceánů by do roku 2300 mohla stoupnout až o 1,2 metru. Na vině je především tání ledovců, které je způsobeno globálním oteplováním. Zaplavení hrozí místům jako Bangladéš, pobřeží Floridy, Šanghaj, Maledivy a Londýn. Pokud bude hladina oceánů stoupat ve stejném měřítku jako doposud, to je ročně o 0,3 centimetry, bude voda do roku 2050 ohrožovat na 570 světových měst, kde dohromady žije přes 800 milionů lidí.

 

Jarabak ( 2. června 2019 23:09 )

Kecy. Nezmizí. Ti, co šíří tuhle globálně oteplovačskou propagandu s cílem zničit auta, zničit lidem životy a vytahat jim z kapes peníze pro své náboženství (náboženství řízení klimatu), by se měli dnes podepsat a zavázat, že jestli ta vesnice nebude za 25 let pod vodou, tak půjdou na doživotí sedět. Jinak to neberu a vlezte mi s tím na záda. Jestli něco ničí příodu, tak to, že je lidí moc. Pokud chtějí Zemi nějak prospět, ať bojují proti porodnosti a proti migraci. Ale to ne, že? To jsou zase ti samí, co tohle podporují. Takže mi vlezte na záda 2x.

Zobrazit celou diskusi