Mniši po 220 letech „vzkřísili“ středověké pivo. Díky knize z 12. století
Grimbergenské opatství řadu let navštěvovaly zástupy turistů, kteří chtěli ochutnat oblíbené pivo značky Grimbergen přímo u jeho zdroje. Tamní mniši z norbertského řádu je ale museli zklamat, značku vyráběl velkopivovar Maes, který produkuje například i pivo Heineken. Mnichům to ale nedalo, podle historických záznamů věděli, že se v jejich opatství pivo vařilo, a slíbili, že jeho výrobu obnoví. Konečně se jim podařilo objevit původní středověký recept se všemi ingrediencemi a přesným pracovním postupem. Tajemství odhalila kniha z 12. století, informoval deník The Guardian.
Grimbergenské opatství bylo mnoho let spojováno s pivem Grimbergen, dlouholetou tradici přerušili až francouzští revolucionáři svým vpádem roku 1798, kdy klášter navíc vypálili.
Receptura se ztratila a pivo Grimbergen se téměř dvě století nevařilo. V 50. letech minulého století tuto značku obnovil velkopivovar Maes, se středověkým pivem ale jejich výrobek neměl nic společného, možná jen jméno.
Pivo je silnější, než čekali
Tento týden představený kláštera Karel Stautemas oznámil, že po 220 letech „vzkřísili“ pivo s původní recepturou. Belgičané přijali novinku s nadšením a milovníci piva vyrazili do města Grimbergen nedaleko Bruselu. Za přítomnosti starosty a 120 novinářů a nadšených pivařů Stautemas načepoval první půllitr.
Stautemas přiznal, že jejich výtvor je poněkud silnější, než očekávali, a že by ho lidé neměli konzumovat tolik. „Jedno, možná dvě, to je tak akorát,“ dodal s úsměvem starosta Grimbergenu Chris Selleslagh. V opatství bude fungovat mikropivovar, jehož hlavní část se nachází na místě, kde mniši objevili středověku knihu, která detailně popisuje vaření piva.
Mniši si na pomoc pozvali dobrovolníky
Kniha z 12. století přežila požár v 18. století, protože mniši tajně zbořili část zdi knihovny a některé svazky odnesli pryč, aby je zachránili před řáděním Francouzů. „Knihy s receptem jsme měli, ale nikdo je nebyl schopný přeložit. Byly napsané ve staré latině a holandštině. Do opatství jsme pozvali dobrovolníky, aby nám pomohli,“ uvedl Stautemas.
„Strávili jsme nad tím hodiny. Podařilo se nám najít seznam surovin, jaký používali chmel i v jakých sudech pivo uschovávali. Dokonce jsme objevili popis původních procedur. Perličkou je, že víme i do jakých lahví nápoj stáčeli,“ pochlubil se Stautemas.
„S receptem jsme si trochu pohráli, nemyslím si, že by lidem středověké pivo chutnalo,“ přiznal Stautemas. Nově jmenovaný hlavní sládek Marc-Antoine Sochon dodal, že tehdejší pivo bylo v podstatě bez chuti. „Představte si prostě tekutý chléb,“ zavtipkoval Sochon.
Recept se měnil každých 10 let
„Zjistili jsme, že ani naši předchůdci nepracovali podle stejné receptury, měnili ji každých 10 let. Využívali všechno, co se nacházelo kolem opatství, bylinky a chmel z této oblasti. Sudy byly ze dřeva z okolních lesů, někdy sudy zakopávali, aby pivo chytlo zemitou chuť,“ vysvětlil Sochon.
Mikropivovar navázal spolupráci s většími koncerny Carlsberg a Alken-Maes, ročně vyprodukuje tři miliony lahví, které budou určené převážně pro francouzský a belgický trh. Vytěžené peníze mniši použijí „na pomoc těm, kteří v nouzi zaklepají na brány opatství“.
Grimbergenské opatství bylo založené v roce 1128, během následujících století bylo třikrát vypálené, mniši ho ale vždy obnovili. Díky této minulosti má ve svém znaku fénixe a motto: Ardet nec consumitur, tedy Spálen, ale nezničen.
Dost pochybuji o tom, že ve 12., 13. ba i 14. století stáčeli pivo do lahví. To by se jim pěkně prodražilo.