Sváteční úterý bylo v Praze od rána až po večer nabito plno zajímavými akcemi. Od studentského průvodu, kterým se zahájil tradiční majáles, přes Poezii na Petříně až po nejrůznější politické mítinky. A mimo nich proběhl v těsné blízkosti Břevnovského kláštera již čtvrtý ročník Prvního Pivního Máje, který organizuje Spolek břevnovských živnostníků.

Zlaté české ručičky

Od 11 hodin dopoledne až do pozdních nočních hodin se v podklášteří postavilo 20 stánků minipivovarů, které prezentovaly přes 80 druhů českých a moravských piv. Zúčastnily se minipivovary přímo z centra Prahy jako například Pivovar Boršov z Betlémské ulice či Kolčavka z Libně, i zdaleka. Plzeň kupříkladu reprezentoval pivovárek Raven, který fanoušci přes hlasování skrz Facebook vyhlásili za nejlepší. Účastníci akce si potom za nejlepší pivovar zvolili minipivovar Zichovec.

Sládek Pivovaru Dědkův mlýn Milan Gojda dohlíží na správné stočení piva.
Autor: David Zima

Atmosféra byla jako v uplynulých ročnících veselá a bujará. Lidé byli sesednutí u stolů, někteří využili krásné počasí k tomu, aby vybalili na trávu deku, a nad zlatistým mokem probírali vše možné i nemožné.

Kdo si chtěl dát něco k snědku, měl na výběr tradiční řeznické pochutiny vyhlášeného řeznictví Hudera a syn, srbské pljeskavice, hamburgery nebo mongolské speciality. Milovníci sladkého si přišli na své při cukrové vatě, arašídech v karamelu nebo s trdelníky. „Snažili jsme se, aby tu bylo od všeho něco, aby měli lidé možnost výběru,“ uvedl za pořadatele Tomáš Hudera.

Šance pro minipivovary

Jsme tu letos poprvé, a jak to tak vidím, je to akce přesně tak, jak má vypadat. Lidem se tu zjevně líbí a určitě tomu pomáhá i úžasná atmosféra, kterou jí dodává Břevnovský klášter. Neviděl jsem nikoho naštvaného,“ uvedl sládek pivovaru Dědkův mlýn Milan Gojda. „Lidé ochutnají piva, která jsou v Praze málokde k dostání. K nám třeba jezdívá mnoho lidí z Prahy. A my díky této akci můžeme využít příležitosti, kdy naopak přijedeme do Prahy my.“

Minipivovary nestíhaly

Akce trvala od 11 hodin vesměs po celý den. Zatímco loni se stalo, že jen jediný minipivovar vyplýtval své zásoby před ukončením akce, letos jich byla zhruba polovina. Většina z nich přitom disponovala minimálně 400 litry zásob! Podle organizátorů se na První Pivní Máj vypravilo v úterý přes 12 tisíc obyvatel.

Přálo nám k tomu ideální počasí,“ uvedl organizátor a zároveň vyhlášený řezník Tomáš Hudera. „Tato akce vznikla v podstatě spontánně jako návazná na pálení čarodějnic. Přišlo nám škoda, že když tu máme 30. dubna zázemí, proč to nevyužít nějakou originální akcí i pro něco jiného. Tak se zrodil nápad Prvního Pivního Máje,“ přiblížil počátky konání akce, kterou navštěvuje i arciopat Břevnovského kláštera, jenž nad ní drží „ochranou ruku“.
Fotogalerie
19 fotografií