Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Studenti přirovnali ministra k Mussolinimu. Jejich učitelku kvůli videu suspendovali

Autor: Darina Jíchová - 
20. května 2019
18:10

Učitelka Rosa Maria Dell’Ariaová (63) ze sicilského Palerma byla suspendována poté, co její studenti ve školním videu přirovnali nový bezpečnostní zákon ultrapravicového ministra vnitra Mattea Salviniho k rasovým zákonům, které po vzoru německých nacistů přijal ve 30. letech italský fašistický vůdce Benito Mussolini, informoval deník The Guardian.

Dell’Ariaová byla kvůli projektu svých studentů suspendována na 15 dní, byla jí rovněž odebrána polovina platu. Učitelka se musela podrobit vyšetřování ministerstva školství, podle kterého „nedohlížela na práci svých studentů“. Tažení vlády proti Dell’Ariaové vyvolalo protesty po celé zemi.

Podle učitelky to ovlivní celý její život

„Jsem rozčílená,“ sdělila učitelka reportérům The Guardianu. „Nemluvím jen o tom, jaký to bude ekonomický dopad na můj život, ale jaké morální a profesionální následky akce bude mít. Celý svůj život jsem byla školství i dětem zcela oddaná,“ dodala Dell’Ariaová.

Suspendaci si „vykoledovala“ kvůli videu, které si v rámci Mezinárodního dne památky obětí holocaustu připravili její svěřenci z palermské střední školy. Salviniho tažení proti migrantům v něm středoškoláci přirovnali k rasovým zákonům a perzekuci židů ze 30. a 40. let minulého století.

Podle studentů ve věku 15 a 16 let byla Mussoliniho nařízení v podstatně totožná se Salviniho zákonem, kterým uprchlíky bez nároku na azyl zbavil humanitární ochrany. „Jejich projekt neměl žádné politické cíle a už rozhodně neměl nijak naočkovat další studenty,“ uvedla Dell’Ariaová. Učitelé po celé Itálii vyjádřili ženě svou solidaritu a oznámili pořádání stávek a protestů.

Na její podporu vystoupila i demokratická opozice. „Někteří studenti spojili Salviniho s fašismem, to je ale věc, kterou Salvini často dělá sám, přesto vláda přišla proti Dell’Ariaové s přísnou sankcí,“ uvedla místopředsedkyně demokratů Anna Ascaniová.

Studenti protestují na podporu Rosy Marii Dell’Ariaové. Studenti protestují na podporu Rosy Marii Dell’Ariaové. | Profimedia.cz

Demokraté: Co přijde dál? Návrat fašismu?

„Přístup vlády porušuje ústavní principy svobody projevu i svobody vyučování. Organizace extrémní pravice si v Itálii můžou dělat a říkat, co chtějí, a studentům je bráněno, aby vyjádřili svůj nesouhlas? Co je další? Návrat fašismu?“ komentoval situaci lídr Demokratické strany Nicola Zingaretti.

Zástupce ministerstva školství v Palermu Marco Anello však rozhodnutí o suspendaci obhajuje. „Srovnávání Mussoliniho rasových zákonů se Salviniho bezpečnostním nařízením neuráží jen pana ministra, ale samotný italský stát,“ nechal se slyšet Anello. Popřel však, že by byl Salviniho stoupenec. „Téměř 20 let bez rozdílu sloužím jak pravicové, tak levicové vládě,“ dodal Anello.

Studenti apelovali na vládu, pak protestovali

„Byli jsme to my, kdo s tím přišel, paní učitelka byla vždycky nestranná. My jsme vybrali snímky do prezentace i do videa, ne ona. Pomohla nám jen s lingvistickou stránkou,“ napsali studenti Dell’Ariaové v dopise, který zaslali ministerstvu školství. Tisíce studentů se sešly v Palermu na podporu učitelky.

Na její stranu se postavil také předseda Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio, které společně se Salviniho Ligou Severu stojí v čele koaliční vlády. „Potřebuje se vrátit co nejdříve do práce,“ řekl Di Maio. Doživotní senátorka Liliana Segreová (88), kterou ve 30. letech kvůli rasovým zákonům vyhodili ze školy, pozvala Dell’Ariaovou do senátu.

Salvini: Je to šílené

„Nevím, kdo to navrhl, nařídil nebo na to dohlížel, ale aby někdo srovnával ministra vnitra Mattea Salviniho, ať už se někomu jeho politika zamlouvá nebo ne, s Mussolinim, nebo dokonce s Hitlerem, mi přijde naprosto šílené,“ vyjádřil se k celé věci Salvini.

 

Zobrazit celou diskusi