Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Populární zubní pasty s uhlím škodí, varují lékaři. Mohou vést i k rakovině

Autor: Mii - 
18. května 2019
13:25

Dříve to byla specialita vyznavačů alternativního životního stylu, dnes je najdete v každé drogerii. Zubní pasty s aktivním uhlím se staly hitem posledních let. Slibují bělení chrupu, ničení bakterií i posilování skloviny, a to na zcela přírodní bázi. Tato tvrzení ale často nejsou podložená a uhlí může v pastách více škodit než pomáhat, varuje analýza britské stomatologické organizace British Dental Bleaching Society.

Lékaři z organizace upozorňují především na to, že zubní pasty s aktivním uhlím mají silný marketing plný trendy výrazů, kterým chtějí lidi přilákat ke koupi, aniž by byly dostatečně klinicky otestované. Téměř na každém balení se člověk dočte, že jsou „eko“, „přírodní“, „vegan“, ale nic o testech.

Přitom právě testování ukázalo, že uhlí může na zuby působit abrazivně, což není chtěný stav. Může také výrazně omezit schopnosti fluoridu v pastách, hlavního bojovníka proti zubním kazům. Ovšem ještě větší problém je, že drtivá většina z testovaných 50 past vůbec fluorid neobsahovalo – nalezen byl jen v 8 procentech.

Přitom pasty tvrdily, že v prevenci proti zubnímu kazu pomáhají. Hlavní „tahák“ ale bylo bělení – to na obale zmiňovalo 96 procent past. 30 procent mluvilo o demineralizaci nebo posilování zubní skloviny, 46 o schopnosti detoxikace a 44 procent o antibakteriálních účincích.

Ani jedno z těchto tvrzení nebylo potvrzeno a jen desetina past zmiňovala určitou formu nejasných dentálních testů.

Žádná fakta, ale velký marketing

Potvrzena podle analýzy není ani schopnost bělení zubů. Lékaři zhodnotili, že absorpční schopnost aktivního uhlí je nedostatečná, protože neobsahuje žádnou chemickou bělící látku, která by dokázala zuby zesvětlit. Oproti tomu může obsahovat karcinogenní polyaromatické uhlovodíky, což je skupina látek, které se přirozeně vyskytují v uhlí, benzinu a ropě.

„Je důležité, aby si konzumenti před nákupem zkontrolovali složení na obale pasty s aktivním uhlím a ujistili se, že obsahuje fluorid, vápník a fosfáty k posílení zubní skloviny. Zubní pasty musí obsahovat terapeutické ingredience, které zuby chrání,“ uvedla vedoucí analýzy, doktorka Linda Greenwellová.

Podle ní není třeba odsoudit kompletně všechny černé pasty, některé ale „mohou vést k dlouhodobému poškození zubů“, říká doktorka. „Nejproblematičtější aspekt zubních past a prášků s aktivním uhlím je marketing zaměřený na účinky, které dosud nebyly vyvráceny,“ komentuje Greenwellová. „Tenhle způsob ‚budeme to říkat, než to věda vyvrátí', je zcela špatný,“ doplňuje.

Podobně mluví spoluautor analýzy doktor Joseph Greenwall-Cohen. „Mnoho lidí si myslí, že tyto produkty s aktivním uhlím jsou zdravé, protože používají chytré marketingové taktiky a tvrzení. Jenže ty nejsou potvrzené,“ říká. Analýza se objevila v odborném časopise British Dental Journal.

Escaperoom ( 18. května 2019 15:42 )

Ty vypatlanéj imbecile pedofilní zoofile aby ti na rakovinu vychcipala v bolestech celá familie i s tebou kreaturo!

Zobrazit celou diskusi