Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Špinavá žehlička? Jak ji vyčistit rychle a z domácích zdrojů!

/
  • 22. února 2019 ● 00:00

    Tuhle zapeklitou situaci snad řešila každá hospodyňka. Stačí špatně odhadnout materiál nebo přejet nekvalitní nápis na mikině a napečený kousek tkaniny v podobě černého fleku je na světě. Odstranit ho ale můžete octem, solí nebo i zubní pastou! 

  • 1.

    Zubní pasta

    Nejméně známou zbraní na připálené žehličky je určitě zubní pasta. Zároveň je tento způsob brán jako nejšetrnější, protože pasta je svojí texturou jemná a přitom velmi účinná. A jak na to? Jsou dva způsoby.

     

    V prvním případě naneste na ručník pastu a krouživými pohyby přejíždějte přes vychladlou plochu žehličky. V tom druhém použijte starý zubní kartáček a stejným způsobem žehličku očistěte.

    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Ocet

    Tohle je asi jeden z nejznámějších domácích pomocníků. Odstranit pomáhá různé fleky a stejně dobře funguje i na plochu žehličky. Nejlepší způsob je takový, že na prkno dáte nejdříve nějaký starší suchý ručník, na něj hadřík navlhčený právě v octě a ten přejíždíte žehličkou zahřátou na střední teplotu. Pomoci může i »octový zábal«, který se má nechat působit delší dobu, klidně přes noc. A pozor! V tomto případě se žehlička pochopitelně nenahřívá!

    Autor: iStock

  • 3.

    Kuchyňská sůl

    Druhá možnost, jak dostat černý flek pryč, je náročnější, a když budete nešikovní, hrozí lehké poškození žehličky. Trochu jemné kuchyňské soli nasypte na hadřík a rozpálenou plochou po ní v místě, kde je flek, velmi opatrně přejíždějte.U těch napařovacích dávejte velký pozor, aby se sůl nedostala do otvorů, kudy vychází pára.

    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Seženete i čistič v obchodě

    Nevěříte soli, octu a zubní pastě? Bojíte se, že žehličku nenávratně poškodíte? V drogeriích se dá sehnat speciální tyčinka, jež se vlivem tepla roztaví a vytvoří pěnu, která zbaví plochu připálených nečistot a usazenin. 

    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy