Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřel americký exsenátor Lugar (†87), který chtěl svět zbavit jaderných zbraní

Autor: peb, ČTK - 
28. dubna 2019
19:10

Bývalý americký senátor Richard Lugar, přední zastánce jaderného odzbrojení, zemřel dnes ve věku 87 let. Informovala o tom nezisková organizace Lugarovo středisko, kterou republikánský politik založil. Lugar, který byl senátorem za stát Indiana více než tři desetiletí, se stavěl za spolupráci Spojených států s Ruskem. Jako šéf zahraničního výboru Senátu několikrát navštívil Česko a prosazoval rozšíření NATO o postkomunistické země.

Lugar působil v roli senátora v letech 1977 až 2013. Patřil k předním senátním expertům na zahraniční politiku, věnoval se zvláště vztahům s Ruskem a postsovětskými zeměmi. Byl jedním z hlavních republikánských zastánců dohod o jaderném odzbrojení.

Známý je hlavně zákonem, který v roce 1991 připravil s demokratickým senátorem Samem Nunnem a který byl zaměřen na to, aby se jaderné zbraně na území rozpadajícího se Sovětského svazu nevymkly kontrole a nepadly do nepovolaných rukou.

Proslul rovněž ochotou dělat kompromisy s konkurenčními demokraty, což na sklonku jeho kariéry nebylo v americké politice příliš obvyklé.

Podle prohlášení Lugarova střediska zemřel v nemocnici v souvislosti s komplikacemi spojenými s vzácnou neurologickou poruchou, kterou trpěl.

Zobrazit celou diskusi