Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Lochnesska“ neexistuje, rozhodli vědci. Příšera v jezeře je masová halucinace

Autor: Darina Jíchová - 
24. dubna 2019
21:50

Bájná příšera ze skotského jezera Loch Ness, známá jako Nessie nebo Lochnesska, podle vědců neexistuje. Shodují se na tom ve studii, kterou publikovali v odborném časopise Earth Sciences History. Jednalo se podle nich o „masovou halucinaci“, kterou vyvolal objev dinosaurů, napsal deník The Telegraph.

Příšera Nessie patří mezi největší světové záhady, pozorovat hladinu jezera Loch Ness s nadějí, že ji zahlédnou, jezdí nejen desetitisíce turistů, ale i různí experti. Nejnovější výzkum vědců z Univerzity v St. Andrews ukázal, že legendami opředené monstrum zřejmě neexistuje.

Bájná Nessie

První zmínky o Nessie pocházejí už ze 6. století, kdy prý byla spatřena poprvé. První její fotografie vznikly ve 30. letech 20. století, od té doby se Lochnesska stala senzací. Už v roce 1933 Londýňan George Spicer prý zahlédl „to nejpozoruhodnější stvoření na světě“, 1,2 metrů vysoké zvíře s dlouhým zvlněným krkem „o trochu silnějším než sloní chobot“ mu přeběhlo přes cestu a zmizelo.

Lochnesská příšera podle vědců neexistuje. Amatérský snímek pořízený v roce 2016. Lochnesská příšera podle vědců neexistuje. Amatérský snímek pořízený v roce 2016. | Profimedia.cz

Spicerova slova a první snímky obludy, které byly později prokázané za falešné, obletěly svět a stvořily obrovský mýtus. Popis Nessie zdánlivě připomínal kostry mořských plazů a dinosaurů, které na přelomu století začaly plnit muzea. Vědci se domnívají, že následná spatření příšery byla ve skutečnosti „masovou halucinací, která se šířila jako psychická epidemie“.

Kryptozoologové dokonce tvrdí, že Lochnesska je plesiosaurus, tedy pravěký mořský plaz. Stvoření podle nich mohlo přežít zásah meteoritu před 65 miliony lety, který způsobil vymření dinosaurů. První plesiosaurus byl objeven právě ve Velké Británii, učinila ho v roce 1823 paleontoložka Mary Anningová.

„Objev kostry mořského ještěra s dlouhým krkem v 19. století jasně ovlivnil obraz toho, co si lidé mysleli, že vidí ve vodách Loch Ness,“ uvedl matematik a statistik Charles Paxton, který se podílel na posledním výzkumu. Tato teorie není ale nic nového, jako první ji v roce 1968 vyslovil spisovatel Lyon Sprague de Camp, až dosud ale nebyla potvrzena.

Vědci pročítali tisíce záznamů o příšeře

Paxton spolupracoval s paleontologem Darrenem Naishem, vědci sestavili statistickou analýzu trendů, které se objevovaly v popisech lochnesské příšery. Pracovali se záznamy z let 1801 až 2015. Odborníci a jejich týmy prošli 1688 historických zápisů včetně knih, novinových článků a přímých svědectví, 1543 z nich jsou podle nich smyšlené.

Nejvíce spatření Lochnessky bylo prý v letech 1930-34, což je podle vědců spojené nejen se Spicerovým popisem monstra, ale i s fotografií, kterou v roce 1933 pořídil Hugh Gray. Až za několik let bylo dokázáno, že Gray nevyfotil příšeru ani prehistorického ještěra, ale labradora.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi