Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trumpovi se nechce ukazovat účty. Snahám opozice se bude bránit u soudu

Autor: peb, ČTK - 
22. dubna 2019
20:10

Americký prezident Donald Trump se bude proti snaze demokratů nahlédnout do jeho finančních záznamů bránit u soudu. Jeho osobní právníci a právníci jeho organizace dnes podali návrh na zablokování výzvy předsedy výboru Sněmovny reprezentantů pro dohled a reformu, který si chce vydání finančních informací vynutit, informovala dnes agentura AP.

Předseda výboru pro dohled a reformu, demokrat Elijah Cummings vyzval v obsílce firmu Mazars USA, která zpracovávala pro Trumpa účetnictví, aby mu poskytla finanční záznamy prezidenta a několika jeho firem za posledních osm let. Obsílku zaslal Cummings na základě svědectví bývalého Trumpova osobního právníka Michaela Cohena. 

Trumpovi právníci tvrdí, že Cummingsova žádost je neplatná a nevymahatelná", protože nemá žádný legitimní legislativní účel. Demokraty, kteří v loňských parlamentních volbách získali většinu ve Sněmovně reprezentantů, právníci obvinili, že svého nově nabytého postavení zneužívají k obtěžování prezidenta.

Místo aby s prezidentem spolupracovali na přijetí zákonů s podporou obou stran, které by byly pro Američany přínosem, jsou demokraté ze Sněmovny reprezentantů posedlí výhradně snahou nalézt něco, co by mohli použít k politickému zničení prezidenta, stojí v žalobě.

Cummings v reakci na podání žaloby uvedl, že nemá dostatečný právní základ a že je litanií nepřesných informací.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

5nastolevceskych ( 23. dubna 2019 07:54 )

Soudruh kapitalista estébák Babiš má větší majetek, než kapitalista Trump.

Zobrazit celou diskusi