Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zohyzděné Pompeje: U archeologických vykopávek postaví ruské kolo

Zohyzděné Pompeje: U archeologických vykopávek postaví ruské kolo (ilustrační foto)
Zohyzděné Pompeje: U archeologických vykopávek postaví ruské kolo (ilustrační foto)  (Autor: Michaela Lišková)
Autor: ČTK - 
29. března 2019
07:00

Německý developer staví u Archeologického parku Pompeje obří ruské kolo, napsal server The Local. Atrakce o výšce 60 metrů bude stát na parkovišti místního obchodního domu, jen pár stovek metrů od vykopávek. Na nejméně pět měsíců se začne točit 8. května. Provozovatel má smlouvu i na další rok.

Kolo bude čítat 42 gondol, které mohou každá pojmout až osm lidí. Jedna jízda potrvá deset minut. Kapacita atrakce bude 1200 pasažérů za hodinu. Provozovatel tvrdí, že cena lístku nepřesáhne deset eur (zhruba 250 korun) a místní budou mít slevu.

Smlouva na vybudování ruského kola za čtyři miliony eur (přes 103 milionů korun) byla podepsána loni. Návštěvníci někdejšího antického přístavu budou moci „obdivovat antické Pompeje, Vesuv a Neapolský záliv," anoncuje provozovatel.

Město atrakci udělí povolení až po měsíci testů, uvedla mluvčí radnice. Fotografie z místa ale napovídají, že už tu stojí minimálně nosná konstrukce, a to navzdory protestům archeologů.

Kolo narušuje „kulturní hodnoty archeologického areálu" a také zónu vymezenou kolem vykopávek kvůli jejich křehkosti, řekl deníku Corriere della Sera Antonio Irlando, předseda úřadu, který dohlíží na italské kulturní dědictví.

Antický přístav Pompeje, který leží nedaleko Neapole, byl zničen při erupci sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu. Spolu s ním byla zasypána popelem či zavalena sopečnou lávou a bahnem také římská města Herculaneum, Stabie a Oplontis.

Pompeje patří mezi jedno z nejvíce navštěvovaných míst v zemi. Loni jej navštívilo rekordních 3,5 milionu lidí.

Zobrazit celou diskusi