Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Skandál s levnými luxusními byty otřásá vládou. V Bulharsku skončila i ministryně

Autor: ČTK - 
28. března 2019
16:10

Bulharskou vládní stranu GERB premiéra Bojka Borisova zasáhl skandál s levnými nákupy luxusních bytů, který vyvolává podezření na korupční jednání. Kvůli aféře odstoupila ministryně spravedlnosti Cecka Cačevová, šéf poslanecké skupiny GERB Cvetan Cvetanov a dva náměstci ministrů, informovala bulharská média.

Vzhledem k blížícím se volbám do Evropského parlamentu předseda vlády rezignace těchto činitelů, členů své strany, přijal. Cvetanov, který v GERB nadále zůstává druhým nejvlivnějším politikem po Borisovovi, v této souvislosti řekl, že z parlamentu odchází, aby umlčel další spekulace, že by mohl díky svému postavení bránit dalšímu vyšetřování. Zároveň popřel, že by se dopustil něčeho špatného.

Luxusní byt s výtahem do obýváku

Uvedený skandál kolem bytů, jemuž se v Bulharsku začalo říkat „apartment gate“, propukl minulý týden. Vyšlo údajně najevo, že Cvetanov, Cačevová a další získali v sofijské prestižní čtvrti Iztok za podstatně nižší než tržní ceny byty v luxusní budově společnosti Arteks. Cvetanovův je mimo jiné vybavený vlastním výtahem vedoucím z garáže do obývacího pokoje.

Podle serveru Balkan Insight Cvetanov koupil byt o velikosti 240 metrů čtverečních za 16 163 korun za metr čtvereční. Celkem pak i za příslušející dvoumístnou garáž zaplatil 4,9 milionu korun. Podle katalogu společnosti Arteks se přitom cena bytů v jejím komplexu pohybuje zhruba mezi 64 a 90 tisíci korun za metr čtvereční.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

osinek ( 28. dubna 2019 14:01 )

Česko je na tom podstatně hůře než zaostalé balkánské země; Na základě trestního stíhání Babiše policie dospěla k závěru, že zjištěné důkazy umožňují obvinit českého premiéra z finančního podvodu v kauze Čapák. V Bulharsku ministryně spravedlnosti Cvačevová a šéf poslaneckého klubu vládní strany GERB Cvetanov okamžitě odstoupili neboť nevládní organizace přišly na to, že tito špičkoví politici údajně pořídili velmi levně luxusní. odstupující politici prohlásili, že nechtějí být obviňování z využívání svého postavení k bránění řádného vyšetření celé kauzy. Co na to český premiér a Hnutí ANO?Neměl by Babiš okamžitě odstoupit.Vždyť česká policie podala návrh na obvinění A.babiše z finančního podvodu.!! Ke stejnému závěru dospěl OLAF (evropský úřad pro boj s finančními podpvody), že je důvodné podezření, že Agrofert a jeho šéf finančně poškodili EU.

Zobrazit celou diskusi