„Špehování soukromých bytů prostřednictvím elektroměrů považuji za nepřijatelný zásah do soukromí,“ uvedl na twitteru předseda strany TOP 09 a šéf zastupitelů Jiří Pospíšil. 

Reakce na výrok Jiřího Pospíšila ze strany Pirátů na sebe nenechala dlouho čekat. Ozval se radní pro bytovou politiku za Piráty Adam Zábranský, který pro Novinky.cz zdůraznil, že by ale IPR měl pracovat s anonymizovanými daty. „Takže rozhodně nemůže dojít k únikům osobních dat či zásahům do soukromí. Špehování bychom nedopustili,“ uvedl dále Zábranský.

Komunistická daň?

Pospíšil ve svém výroku ale řeší i zatížení prázdných bytů vyšší daní, ke které je také skeptický. „Daň z prázdných bytů by pak znamenala útok na základní právo občanů - právo na soukromé vlastnictví. Výroky primátora Zdeňka Hřiba jednoznačně odmítám,“ okomentoval nápad Pirátů.

Pirátský nápad s vyšším zdaněním se nezamlouvá i opozIci. Ta ho považuje za jednu z komunistických praktik. Mimo jiné byli to před komunálními volbami komunisté, kteří s právě s takovým návrhem přišli. „Tím, že takové byty zdaníme, donutíme majitele, aby je uvolnili pro trh. Díky tomu získáme další stovky až tisíce bytů,“ uvedl tehdy kandidát do zastupitelstva Jaromír Petelík (KSČM).

„Zásadně nesouhlasím s nápadem Pirátů zvýšit lidem daň z nemovitosti z prázdných bytů, nebo je špehovat prostřednictvím elektroměrů. Tyhle komunistické praktiky by měly byt dávnou minulostí,“ uvedla k návrhu místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Problém?

„Až budeme znát výsledky analýzy, tak teprve zjistíme, jak závažný problém představují prázdné byty pro bytovou situaci v Praze, a podle toho se začneme bavit o možných řešeních,“ upřesnil Novinkám radní pro bytovou politiku za Piráty Adam Zábranský.