Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump podepsal Izraeli svrchovanost nad Golanami. „Bezostyšný útok,“ zuří Sýrie

Aktualizováno -
25. března 2019
19:38
Autor: peb, ČTK - 
25. března 2019
18:45

Dekret, kterým Spojené státy uznávají svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami, podepsal v Bílém domě americký prezident Donald Trump. Udělal to na úvod setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Dekret stvrzuje Trumpovo prohlášení z 21. března o tom, že nastal čas, aby USA „plně uznaly“ izraelskou suverenitu nad Golanami. Podle syrské státní agentury SANA Damašek v pondělí prohlásil, že americký krok je „bezostyšným útokem na svrchovanost a územní celistvost Sýrie“. Uznání izraelské svrchovanosti nad Golanskými výšinami dnes odsoudilo také Rusko či Turecko. Generální tajemník OSN António Guterres ujistil, že na statusu Golanských výšin se nic nemění.

Golanské výšiny jakožto strategicky významnou oblast na jihozápadě Sýrie židovský stát obsadil za války v roce 1967 a v roce 1981 ji v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN anektoval. 

Podle agentury Reuters dnešní krok Washingtonu pravděpodobně Netanjahua posílí před izraelskými parlamentními volbami, které jsou plánovány na 9. dubna.

Trump v přítomnosti Netanjahua rovněž prohlásil, že jakákoli budoucí blízkovýchodní mírová smlouva musí zahrnovat právo Izraele na sebeobranu. Izrael má podle Trumpa absolutní právo se bránit.

Rozhodnutí amerického prezidenta Damašek hodnotí jako nejvyšší stupeň pohrdání mezinárodním společenstvím. „Osvobození Golanských výšin všemi dostupnými prostředky a jejich navrácení syrské vlasti je nezadatelné právo,“ citovala syrská státní agentura SANA z prohlášení syrského ministerstva zahraničí. Rozhodnutí podle něj činí USA „úhlavním nepřítelem Arabů“.

Nic nemůže změnit „věčný historický fakt, že Golany byly a zůstanou syrsko-arabské“, stojí v prohlášení.  

Proti jsou také Rusové 

Americký krok odsoudilo také Rusko, které je spojencem Sýrie. Ruské ministerstvo zahraničí prostřednictvím své mluvčí Marie Zacharovové vyjádřilo obavy z „nové vlny napětí na Blízkém východě“. Takové kroky, které se dějí mimo právní rámec a ignorují všechny mezinárodní procedury, „mohou bohužel situaci jen zhoršit,“ dodala mluvčí.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes ještě před podpisem dekretu o uznání izraelské suverenity nad Golanami označil chystaný krok v telefonickém rozhovoru s americkým protějškem Mikem Pompeem za hrubé porušení mezinárodního práva a překážku ve snaze o řešení syrské krize. Podle něj to zhorší situaci na celém Blízkém východě.

Turecko dnes označilo americký krok za nepřijatelný. Ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu kromě toho řekl, že Ankara podnikne protiakci, a to i na půdě OSN.

Pro generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese je „zřejmé, že status Golan se nezměnil,“ řekl dnes mluvčí OSN Stéphane Dujarric s tím, že politika OSN ohledně Golanských výšin se odvíjí od příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Generální tajemník Ligy arabských států Ahmad Abúl Ghajt dnes Trumpovo rozhodnutí odsoudil a také on podle egyptské agentury MENA zdůraznil, že status Golanských výšin zůstává nezměněn.

Golanské výšiny Izrael anektovaly roce 1981

Golanské výšiny jsou strategicky významnou oblastí o rozloze 1710 km čtverečních na jihozápadě Sýrie při hranicích s Izraelem, Libanonem a Jordánskem.

Výšiny obsadil Izrael za šestidenní arabsko-izraelské války v červnu 1967. Tento krok odsoudila rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 242 z listopadu 1967, která zdůrazňuje nepřípustnost získání území v boji

Izrael ale trval na svém, že měl na zabrání Golanských výšin právo, přičemž rovněž citoval z textu rezoluce 242, který požaduje bezpečné a respektované hranice, bez hrozby násilí či násilných činů“.

Tel Aviv v současnosti tvrdí, že by území mělo zůstat pod kontrolou Izraele ze strategických důvodů, a to zejména kvůli přítomnosti íránských milic na syrské straně území.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 25. března 2019 21:51 )

Jak je vidět, Rada bezpečnosti OSN pro ty zmetky neznamená nic, tudíž by ji měli rozpustit, když ten kašpar s blonďatou patkou přiděluje a obsazuje výsostná území, jiných států! Amíci nechtějí zachovat na Blízkém východě klid, jen vyvolávají další a další válečné konflikty!!

Taurus70 ( 25. března 2019 21:46 )

Izrael je umele vytvoreny stat ktery nepatri nikam,uz jeho vznik je s pravniho hlediska paskvil a hodne statu jej neuznava dodnes a tak by to melo zustat,Izrael je svetovy agresor ktery ma za zady Americky Zidostan ji ak by neexistoval ani den.😂😂😂😂

AHAa ( 25. března 2019 20:29 )

Je to další provokace za účelem vyvolat někde mimo území USA válku.

Zobrazit celou diskusi