Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Muž, který unesl nacistickou zrůdu Eichmanna: Zemřel legendární agent (†92) Mossadu

Autor: ČTK, simao - 
23. března 2019
20:49

Legendární agent izraelské tajné služby Mossad Rafi Ejtan, který se v roce 1960 podílel na únosu nacisty Adolfa Eichmanna z Argentiny, dnes zemřel ve věku 92 let. Ejtan v minulosti prozradil, že v Argentině narazili i na Anděla smrti Josefa Mengeleho. Do dějin se však zapsal především jako muž, který dopadl Eichmanna.

Operace k dopadení „architekta holokaustu“ Eichmanna a jeho tajného únosu z Argentiny do Izraele v roce 1960 byla jedním z největších úspěchů Mossadu.

Po zdařilé akci komanda v čele s Ejtanem byl Eichmann v Izraeli odsouzen k trestu smrti za zločiny proti lidskosti a válečné zločiny a v květnu 1962 oběšen. Byl to právě přesvědčený antisemita Eichmann, který připravil plány vedoucí k vyvraždění 6 milionů Židů. Byl 15 let na útěku, dopadl ho Ejtanův tým. Eichmanna popravili po několikaměsíčním soudu 31. května 1962.

Rafi Ejtan, kterého izraelský premiér Benjamin Netanjahu nazval „hrdinou izraelských tajných služeb“, skonal nyní v nemocnici v Tel Avivu, kde byl v poslední době ošetřován, oznámila agentura DPA.

Sledovali i Mengeleho, prozradil Ejtan

Kromě Eichmanna uprchli do Argentiny i další nacisté, třeba „Anděl smrti“ Josef Mengele. Izraelská tajná služba Mossad promarnila dvě příležitosti k dopadení Mengeleho, který prováděl na vězních v koncentračních táborech genetické experimenty a posílal je do plynových komor, řekl v roce 2017 izraelskému rozhlasu Ejtan.

„V době, kdy jsme dopadli Eichmanna, žil Mengele v Buenos Aires. Našli jsme jeho byt a sledovali jsme ho,“ vzpomínal Ejtan ve svých 90 letech.  Tehdejší velitel Mossadu Iser Harel podle něj Ejtanovi nařídil, aby využil příležitosti a zatkl rovněž Mengeleho.

Ejtan byl ale proti. „Nechtěl jsem dělat dvě operace naráz. Podařila se nám ta první a měl jsem zkušenost, že když se snažíte o další, můžete zmařit obě,“ řekl Ejtan. Přesto ale souhlasil s tím, že zatímco agenti odvezou Eichmanna do Izraele, kde byl nacista odsouzen a v roce 1962 popraven, Ejtan zůstane v Argentině a bude sledovat Mengeleho.

„On už ale v bytě nebyl a sousedé mi řekli, že se má za týden vrátit. Čekali jsme týden, jenomže mezitím se celý svět dověděl o Eichmannově dopadení a Mengele se na adrese v Buenos Aires už neukázal,“ řekl Ejtan o Mengelem, který nakonec zemřel v únoru 1979 v Brazílii.

Desítky utajovaných operací

Největším „zářezem“ Ejtana se tak stal Eichmann, muž, který ve svých pamětech tvrdil: „V životě bylo pro mě nejdůležitější poslouchat rozkazy“, ale hrál významnou roli při přípravě tajné konference ve Wansse v lednu 1942, kde se plánovalo „konečné řešení“ židovské otázky. 

Donedávna blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó k úmrtí Rafiho Ejtana na twitteru uvedl: „V 92 letech zemřel Rafi Eitan. Ten, který srazil a zneškodnil Eichmanna. Ten, co hrál roli v desítkách dosud utajených operacích tajných služeb, poškodil vztahy s USA při Pollardově aféře, vedl stranu důchodců, úspěšně podnikal. Jeho osud by vydal ne na film, ale na seriál.

Ejtan po aféře kolem izraelského špiona Jonathana Pollarda, která se v 80. letech stala jednou z nejnepříjemnějších a nejškodlivějších epizod ve vztazích mezi Izraelem a USA, odstoupil z vedení jedné izraelské zpravodajské agentury. Později vstoupil do politiky a v letech 2006 až 2009 zastával úřad ministra pro důchody.

Kritizovaná podpora AfD

Ejtan však vzbudil v posledních letech i rozporuplné reakce, když podpořil na dálku německou protiimigrační a protiislámskou AfD (Alternativa pro Německo)  „Vězte, že my všichni v Izraeli si vážíme vašeho postoje k judaismu,“ řekl Ejtan na videu, které adresoval AfD a v němž vyzval k zastavení další islamizace Německa.

Muž, jenž velel operačnímu týmu Mossadu, který unesl Eichmanna, se tak na sklonku života setkal i s kritikou. Video okamžitě odsoudil například izraelský velvyslanec v Berlíně Jeremy Issacharoff, který jej označil za „smutné a ostudné“. „Je těžké uvěřit tomu, že osoba, která lapila Eichmanna, je schopna vychvalovat německé pravičáky, kteří tak obdivují nacistickou minulost, a chce jim dopřát, aby se stali alternativou Evropy,“ napsal ambasador na twitteru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 24. března 2019 09:02 )

SS a Mossad si nemaji co vycitat,je to jako ucitel a zak😂😂😂

PavelSki ( 23. března 2019 23:16 )

Afd opravdu snad obdivuje nacist. minulost ???

Zobrazit celou diskusi