Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Koblihové miliardáře dostihla špinavá minulost. Chtějí se štědře vykoupit

Autor: Mii - 
25. března 2019
21:50

Jedna z nejbohatších rodin Německa o víkendu oznámila, že daruje 11 milionů eur (280 milionů korun) charitě. Reagovala tak na zjištění německého deníku Bild, že její předci byli přesvědčení nacisté, kteří ve svých firmách využívali nucenou pracovní sílu. Informuje o tom agentura AP. Rodina drží podíl v několika globálních podnicích včetně řetězce s koblihami Krispy Kreme Doughnuts.

Bild své zkoumání popsal v několikastránkové reportáži. Jeho novináři zkoumali dokumenty z několika zemí – Německa, Francie a USA – a zjišťovali, jaká je minulost rodiny Reichmannů, majitelů globálního holdingu JAB Holding Company a jedněch z nejbohatších Němců.

Podle Bildu byli Albert Reichmann starší a Albert Reichmann junior, zakladatelé impéria, přesvědčení nacisté, kteří s ideologií souhlasili ještě před tím, než se Adolf Hitler dostal k plné moci. Sponzorovali jednotku SS, a jakmile vypukla válka, ve svých továrnách využívali nucenou práci. Podle Bildu bylo až 30 procent zaměstnanců nucených.

Využívali k práci rovněž francouzské zajatce, o kterých mluví Reichmann junior v dopise adresovaném tehdejšímu starostovi Ludwigshafenu. Stěžoval si, že nejsou dostatečně pracovití.

Dvojici podnikatelů po konci války vyšetřovali Spojenci a Francie jim zakázala pokračovat ve svém byznysu. Rozhodnutí ale nakonec zrušili Američané a Reichmannům jejich impérium zůstalo.

„Všichni jsme zbledli“

Rodina v reakci na zjištění uvedla, že reportáž Bildu souhlasí s jejich vlastním archivním zkoumáním, které provedla. „Je to všechno pravda. Reichmann starší a Reichmann junior byli vinni… patřili do vězení,“ sdělil mluvčí rodiny Peter Harf.

Reichmann starší zemřel v roce 1954 a jeho syn v roce 1984. Oba dva o svých aktivitách během nacistické éry nemluvili. Rodina věděla, že jejich minulost byla spjata s nacisty, netušila ovšem, že až tak moc. V roce 2014 proto poprosila historika z Mnichovské univerzity, zda by jim pomohl odhalit více detailů.

Jeho zjištění se podle rodiny shodují s tím, co odhalil Bild. „Strašně jsme se všichni styděli a úplně jsme zbledli. Není na co být pyšní. Byly to zločiny a jsou nechutné,“ popisoval Harf. Ačkoli vykonává funkci mluvčího, zároveň je ředitelem celého holdingu Reichmannů.

Které charitě rodina peníze věnuje, se ještě nerozhodla. Slíbila ale, že jakmile bude analýza historika úplná, zveřejní ji na veřejnosti. „K pravdě se musíme postavit čelem,“ konstatoval Harf.

Investiční struktura JAB Holding Company je rozdělena do několika částí – JAB Luxury, JAB Buk, JAB Cofee Holding a Acorn Holding (Jacobs Douwe Egbert, Tassimo). Necelých 40 procent drží v kosmetické společnosti Coty Inc. (Wella, Max Factor, Rimmel) a šest procent v Reckitt Bencksier (Airwick, Durex, Veet, Scholl).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dave260377 ( 25. března 2019 22:26 )

A já už myslel že se jedná o toho českeho ..tedy pardon puvodem slovenského zkrátka toho našeho koblihoveho miliardáře.Nejedná ten zase bude před volbami rozdavat koblížky,tak snad jindy

offline ( 25. března 2019 22:05 )

Už jsem se lekl, že peklo zamrzlo.... a ono v Německu...hmmm

Zobrazit celou diskusi