Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiše zklamala Mayová. Po 8 hodinách jednání má EU dva termíny pro odklad brexitu

Aktualizováno -
22. března 2019
00:30
Autor: ČTK, bud, simao - 
21. března 2019
23:31

Sedmadvacítka zemí EU je pro dvě varianty odkladu brexitu. Do 22. května, pokud v Londýně konečně projde dohoda o vystoupení, nebo do 12. dubna, když Britové dohodu opět neschválí. Řešit ji přitom budou již potřetí. Hrozba tvrdého brexitu, kdy by Británie odešla z EU bez dohody, tak přetrvává. Premiér Andrej Babiš (ANO) v Bruselu uvedl, že se nyní od premiérky Theresy Mayové nedozvěděli téměř vůbec nic.

Prezidenti a premiéři 27 členských zemí EU, tedy bez Británie, ve čtvrtek v Bruselu jednali o tom, na jak dlouho a za jakých podmínek umožnit Britům odklad jejich vystoupení z Unie. To bylo původně plánováno na 29. března, ale britský parlament dosud neschválil dohodu o podmínkách tohoto kroku. A to už dvakrát.

Babiš: Divoký brexit je nejhorší varianta

Britská premiérka Theresa Mayová proto požádala o odklad do 30. června. Spory panovaly i kvůli tomu, že se kvapem blíží volby do Evropského parlamentu

My si všichni uvědomujeme, že to nejhorší je divoký brexit bez dohody. V tomhle směru si myslím, že všichni máme zájem, aby skutečně došlo k té dohodě, a proto jsme dali to prodloužení, aby měla paní premiérka možnost britský parlament přesvědčit,“ podotkl po čtvrtečním značně vleklém jednání premiér Andrej Babiš.

Dvě varianty

Lídři 27 zemí EU bez Británie ve čtvrtek před půlnocí rozhodli o odkladu nejdéle do 22. května pod podmínkou, že britský parlament příští týden potvrdí dohodu o spořádaném odchodu země z EU.

„Příští týden je nejdůležitější, ty termíny jsou vázané na to, co se stane,“ uvedl Babiš. Druhou variantou je totiž 12. duben, pokud se Britové postaví k brexitové dohodě opět negativně a opět ji neschválí.

Mayová ve čtvrtek odpoledne v Bruselu svým partnerům z ostatních zemí půldruhé hodiny vysvětlovala situaci kolem brexitu a důvody, které ji vedly k žádosti o jeho pozdržení. Právě nový termín se stal kamenem úrazu, ačkoli ke krátkému odložení britského odchodu z EU se většina prezidentů a premiérů včetně Babiše stavěla vstřícně.

Právníci Evropské komise totiž opakovaně upozornili, že Británie by měla odejít nejpozději 22. května, jinak by se podle nich musela zúčastnit eurovoleb. Dosažení dohody v Bruselu potvrdil na twitteru pozdě v noci i předseda Evropské rady Donald Tusk. Obě dvě varianty, pro které se EU27 vyslovila, tak počítají s kratší dobou odkladu, než žádala Mayová.

Babiš: Jednali jsme přes 8 hodin

Babiš ke komplikovaným čtvrtečním jednáním také uvedl: „Ta debata byla dlouhá, bylo tam několik verzí, jednali jsme vlastně víc než 8 hodin. A je pravda, že ta dohoda zní, že v případě, že příští týden britský parlament odsouhlasí tu verzi dohody, která byla domlouvána 2,5 roku, tak v tom případě souhlasíme s prodloužením do 22. května. V případě, že příští týden by britský parlament nehlasoval, nebo by hlasoval proti dohodě, v tom případě souhlasíme jenom do 12. dubna a nejpozději 12. dubna by Velká Británie musela předložit svůj návrh, jak tu dohodu řešit.“

I podle českého premiéra si přitom účastníci uvědomují závažnost celé situace. I proto, že má varianta tvrdého brexitu na britských ostrovech nadále své zastánce.

V Británii jsou dál příznivci tvrdého brexitu

„Já myslím, že všechny členské státy si uvědomují zodpovědnost toho rozhodnutí, protože my jsme samozřejmě přijali opatření a zákony kvůli hard brexitu, brexitu bez dohody, ale ten základ, který se nedá domluvit, to je samozřejmě nižší trh, a co by nastalo v případě divokého brexitu, ten chaos. To se prakticky nedá ani predikovat dopředu,“ upozornil Babiš.

„Jsme ještě zodpovědnější než Velká Británie, kde jednotliví členové parlamentu k tomu mají různé názory. Je tam plno fanoušků divokého brexitu a v tomto směru rozumíme komplikacím britské premiérky,“ ujišťuje český premiér.

Mayová Babiše a spol. zklamala

Sedmadvacítka zemí EU tak byla dle Babiše flexibilní a dokázala dospět k velkorysejšímu řešení. Nedá se však vyloučit nic a alternativ zůstává stále hodně. „Scénářů je x, vyloučit se nedá nic. Velká Británie klidně ještě může stáhnout to své rozhodnutí, může zůstat, mohou být předčasné volby,“ říká nyní Babiš.

„My jsme se od paní premiérky dneska nedozvěděli téměř nic. Víc než hodinu jsme kladli dotazy a ona nám nebyla téměř schopná de facto nic říct, ani to, jestli ten parlament bude hlasovat příští týden, a nebo nebude. V tomhle směru jsme nebyli příliš spokojení. Pravdu řečeno, čekali jsme něco konkrétnějšího. To se nedostavilo. Musím říct, že kolegové a já taky jsme byli celkem zklamaní, mysleli jsme, že s něčím přijde,“ dodal Babiš.

Video  Britové zamítli dohodu s EU. „Snad nejsou sebevrazi,“ doufá europoslanec. Svoboda popsal, jak zrušit brexit  - David Budai, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sekebo ( 23. března 2019 07:58 )

Věděli Angláni o čem vůbec hlasují? Podle posledních událostí to na 99% vypadá, že ne. Začali to jiní a Mayová, jako ten bílý kůň, se v tom teď máchá a vede to od špatného k horšímu.

ivoadler ( 22. března 2019 14:04 )

Kolem odchodu Velké Británie z EU je samozřejmě spousta problémů a je lhostejné, jestli je to brexit tvrdý nebo měkký. Všechny jsou řešitelné, ale jedno je nezbytné - rozhodnout se. Právě na tom Británie selhává.

agfor ( 22. března 2019 13:51 )

Jako kdyby se náš parlament byl schopen nějakého usnesení (tedy kromě zvyšování svých přemrštěných platů).

marmat ( 22. března 2019 13:09 )

Velké ZMĚNA v ČT zravodajství...komentář Cyrila Svobody...Netendenčně a 100% zasvěceně

marmat ( 22. března 2019 13:04 )

ivoadler : dětinské ale i pochopitelné ...A MY přesně kam ? je to spojitá nádoba...! s mnoha smlouvami, lidmi jako zaměstnanci i zaměstnavateli z Čech a těmi co bydlí u nás a MY u nich !!! BREXIT bez dohody je GULÁŠ s předkrmem EINTOPF !!!

Zobrazit celou diskusi