Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Město zaplavily tisíce milovníků květin. „Apokalypsa,“ zoufají kvůli turistům místní

Autor: Mii - 
19. března 2019
21:47

Lake Elsinore je malé město na jihu Kalifornie, které přes rok moc pozornosti nepřitahuje. Nyní ale plní novinové titulky a je žhavou destinací pro tisíce turistů z celého světa. Důvodem jsou rozsáhlá květinová pole, která kolem města vznikla a která se stala oblíbenými mezi fotografy. Turistů mířících do oblasti je tolik, že město muselo vyhlásit bezpečnostní krizi, píše agentura Reuters.

Úkazu, ke kterému aktuálně v Lake Elsinore dochází, se říká „super bloom“ neboli abnormálně velký výkvět. Představuje stav, kdy náhle a hustě vykvete ohromné množství květin. Letos k tomu došlo díky mimořádně vlhké zimě a studenému únoru, což je kombinace faktorů, kterou tamní rostliny několik let nezažily.

Výsledkem je pole poseté záplavou oranžových máků, jejichž sytá barva září do širokého okolí. Netrvalo proto dlouho, než se zprávy o jevu roznesly na internetu a do Lake Elsinore začali za květinovými fotografiemi mířit turisté jak z USA, tak z dalekých končin.

Nejdříve to bylo pár jedinců. Postupně se ale počet návštěvníků začal neúnosně zvyšovat a město muselo začít turisty regulovat. Návštěvnické hodiny byly stanoveny na víkendy mezi 9. a 17. hodinou, kdy příliv a dopravu kontrolovala policie, ale stejně byl zájem větší, než místo zvládlo pojmout.

Mák a turista všude, kam se člověk podívá

Řada turistů navíc ignoruje pokyny policistů a na pole chodí, jak se jim zlíbí. Situace je tak zlá, že úřady musely začít prosit veřejnost o pomoc. Jako důvod uváděly, že „Lake Elsinore není stavěno na davy lidí o velikosti Disneylandu“ a že celé město je plné ilegálně zaparkovaných vozidel – v jeden moment jich bylo u pole i 500. „Je to bezpečnostní krize,“ přiznaly úřady na facebooku.

Nakonec se dohodly, že budou muset oblast pro turisty uzavřít. Momentálně je možné navštívit pole jen v neděli a město přiznalo, že přemýšlí o celkovém zákazu. „Víme, že to všem akorát způsobuje problémy a stres pro naši komunitu,“ vysvětlovalo, proč bude lepší pole zcela znepřístupnit.

Nejhorší je podle města příšerná doprava, která v Lake Elsinore kvůli turistům vznikla. Jeden z návštěvníků srazil na přechodu místního úředníka a odjel od nehody, dalšího turistu zase uštknul chřestýš. Místní obyvatelé proto o celé situaci mluví jako o „makové apokalypse“.

Zobrazit celou diskusi