Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi berou květinářství útokem. Na Valentýna se prodá až trojnásobek kytic

14. února 2019
06:48

Prodej květin na svátek svatého Valentýna na některých místech stoupá o více než 300 procent. V Praze má prodej na tento den náskok před ostatními svátky. V Brně a v Chrudimi vede Mezinárodní den žen nebo konec školního roku. Kolem dnešního svátku zamilovaných se také zvedá cena kytek, nejvíce u růží. ČTK to sdělil tajemník Svazu květinářů a floristů ČR Tomáš Svoboda.

Prodej květin 14. února stoupá v Brně o 317 procent. „V Chrudimi prodej v konkrétní den stoupne, ale minimálně dva až tři týdny předtím je prodej květin uměle snížen, jelikož muži si koupi květin takzvaně šetří na Valentýna,“ řekl Svoboda. V Praze menší květinářství hlásí zvýšení prodeje o sto procent. Obchodu Florea.cz, který rozváží květiny po celém Česku, se prodej oproti běžnému týdnu zvýší o 300 až 380 procent.

Nejvýše stoupá cena červených, růžových a bílých květin. „Ceny na trhu určuje holandská květinová burza. Na Valentýna je nárůst nákupních cen třikrát až čtyřikrát oproti běžnému týdnu u rudých růží, u ostatních barev dvakrát až třikrát a liší se dále podle sortimentu květin,“ řekl ČTK zakladatel internetového obchodu Florea.cz Jiří Hemerle.

Neoblíbenější jsou podle Svobody růže jako řezaný samostatný květ. Obliba ale stoupá ve vypichovaných dekoracích, jako jsou například květinové boxy. V Chrudimi muži buď koupí jednu květinu barvenou, pocukrovanou nebo namočenou do čokolády. Rádi ale nakupují také kytice s několika druhy květin. „Poslední dobou je trend také sto růží,“ řekl Hemerle.

Nejvíce květiny na sv. Valentýna nakupují muži, ženy maximálně do deseti procent. „Když nakupuje žena, tak doplňkové zboží jiné než květiny, například cukrovinky,“ řekl Svoboda.

Ačkoliv je osobní nákup nejčastější, v Brně stoupá doručování květin. Nejvíce zahlcené jsou během svátku zamilovaných květinářství v obchodních centrech. Naprostá většina řezaných květin pochází z dovozu, například z Nizozemska, Dánska, Kolumbie, Keni, Ekvádoru a Izraele.

 

sukin-sa-vracia ( 14. února 2019 11:06 )

Jděte do hajzlu s tímhle americkým svátkem. Já slavím MDŽ, 1.máj a VŘSR

jaarek ( 14. února 2019 07:43 )

bezva kseft pro kvetinare,lidi by si meli vyjadrovat city po cely rok,ne jenom v tento den,protoze je to ted v mode

lahny ( 14. února 2019 07:10 )

Je zajímavé, že o Valentýnovi se všude píše, ale že v tento den byla američany bombardována Praha, bylo 701 mrtvých a 1 184 raněných, zcela zničeno bylo 93 domů a bez přístřeší zůstalo 11 tisíc Pražanů, tak o tom už pisálkové nikde nepíší.

zlymikes ( 14. února 2019 07:08 )

a kvůli kšeftu byl tento "svátek" vyroben.

Zobrazit celou diskusi