Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přívalové deště a sesuvy bahna vyhnaly lidi z domovů. Kalifornii stíhá jedna katastrofa za druhou

Autor: peb - 
15. února 2019
17:00

Vlny silného deště zasáhly tento týden americký stát Kalifornie. Jejich následkem došlo k zaplavení ulic a sesuvům půdy, které ničily domy. Úřady část obyvatel evakuovaly, další tisíce lidí zůstaly bez elektřiny. Pro Kalifornii jde v krátké době o druhou pohromu - před několika týdny část státu zpustošily ničivé požáry. 

Série bouřek se zformovala nad Tichým oceánem a následně zasáhla západ americké pevniny. Způsobila husté deště, silný vítr i sněžení. Po Kalifornii zasáhla také jižní Oregon, Wyoming a Colorado. 

Národní meteorologická služba naměřila po celé Kalifornii obrovské množství srážek. Na východ od Los Angeles šlo o 24 centimetrů za 48 hodin. 

Následkem dešťů došlo na sever od Francisca ve městě Sausalito k sesuvu půdy, který zničil několik rodinných domů. Jeden z nich sjel z kopce, na kterém stál, a narazil do druhého pod ním. Bahno zavalilo také osobní auta a poškodilo silnice.

Susan Gordonová byla pohřbena pod vyvráceným stromem přes dvě hodiny. Nakonec ji hasiči vysvobodili, kromě modřin neutrpěla žádná zranění. Sousedka Lisa Molbertová uvedla, že ji v noci vzbudilo „něco, co znělo jako tornádo“.

Vypálené oblasti teď čelí záplavám 

Kalifornské úřady vyhlásily výstrahu před povodněmi. V některých oblastech proběhla evakuace. Tisíce lidí přišly o připojení k elektřině. Asi třem stovkám obyvatel komunity nedaleko města Paradise, které bylo zničeno nedávnými požáry, úřady doporučili, aby opustili své domovy. Bouře způsobila také zpoždění letů z letiště v San Franciscu.

Kvůli počasí se muselo odložit věnování hvězdy na Holywoodském chodníku slávy skupině Aerosmith. Velké zábavní parky se uzavřely.

Řadu několika bouří způsobila „atmosférická řeka“, což je dlouhý a úzký koridor koncentrované vlhkosti v atmosféře nad oceánem.

Zobrazit celou diskusi