Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Stoletá voda zavlekla do měst hady a krokodýly. Část Austrálie zalila povodeň

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. února 2019
13:40

Část východoaustralského státu Queensland zasáhla stoletá povodeň. Národní meteorologický úřad varoval před dalšími silnými dešti v oblasti. Někteří obyvatelé kolem přímořského města Townsville už byli po několika dnech monzunových dešťů evakuováni, uvedl mluvčí meteorologického úřadu, neupřesnil však kolik. Povodňová voda s sebou přinesla také hady a krokodýly, ve městě Townsville zasahuje armáda. V ohrožení je na 20 tisíc domácností, napsala stanice CNN.

Povodeň z domovů vyhnala tisíce lidí, meteorologové navíc upozornili na přívalový déšť a silný vítr, který oblast ještě zasáhne. Problémy v Townsville tvoří i desítky hadů a krokodýlů, které voda do města přinesla. Místní úřady zatím neupřesnily, kolik lidí muselo být evakuováno, do města však byla povolána armáda.

Část australského Queenslandu zasáhla stoletá povodeň. Voda vyplavila krokodýly a hady. Otec své dítě ze zatopené oblasti odvezl na paddleboardu, (04.02.2019). Část australského Queenslandu zasáhla stoletá povodeň. Voda vyplavila krokodýly a hady. Otec své dítě ze zatopené oblasti odvezl na paddleboardu, (04.02.2019). | reprofoto/instagram

Oblast zasáhne další vlna přívalových dešťů

Město Townsville je bez proudu, podle televizní sítě 7 News voda lidi uvěznila na střechách, kde čekají na pomoc. Některé části města jsou zcela odříznuté. Kvůli intenzivnímu dešti musela být upuštěna přehrada Ross River. „Tohle není dvacetiletá, ale stoletá voda. Pršet má ještě několik dní,“ uvedla premiérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková.

„Čekáme také prudký nárazový vítr, policie začala město Townsville obcházet dům od domu, aby varovala obyvatele před nebezpečím a vyzvala je k evakuaci,“ dodala Palaszczuková. Podle prozatímních dat byly v Townsville zničeny stovky domů, v ohrožení jsou ale deseti tisíce dalších. Meteorologové uvedli, že nová vlna dešťů může vyvolat ničivé bleskové povodně.

Krokodýli ve městě

Lidi prchající ze zaplavených domů navíc ohrožují krokodýli a hadi. Na okraji Townsville se Erin Hahnové podařilo jednoho z krokodýlů vyfotit. Narazila na něj před domem svého otce, když přijela rodičům pomoct s evakuací. „Byl tak metr, dva dlouhý,“ řekla Hahnová a fotku plaza sdílela na sociálních sítích.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi