Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zoufalí farmáři: Po ohromných vedrech spláchla povodeň dobytek za miliardy korun

Autor: Darina Jíchová - 
14. února 2019
16:18

Australský stát Queensland každoročně sužují ohromná vedra, v posledních sedmi letech teploty lámaly všechny rekordy. Farmáři a jejich stáda se počasí přizpůsobili tak, aby případné ztráty dobytka byly co nejmenší. Také letošní vlnu veder se jim podařilo v rámci možností přežít, čáru přes rozpočet ale všem farmářům udělala stoletá povodeň, která oblast po přívalových deštích zasáhla. Farmáři přišli o 500 tisíc kusů dobytka v ceně přesahující 4 miliardy korun, uvedla stanice CNN.

Farmáři nejdřív déšť vítali, věděli, že vedrem a suchem ztýraná krajina a zvířata potřebují osvěžit. Záhy však poznali, že počasí je proti nim. Zničující povodeň napáchala škody za desítky miliard korun. Podle úřadů při povodni zahynulo půl milionu kusů dobytka, ztráty byly odhadnuty na 4,8 miliardy korun.

Premiérka: Tohle jsme ještě nezažili

Voda v zaplavených oblastech opadává a opět zavládla neskutečná vedra, na vyprahlých pláních se „smaží“ těla zvířat. Pokud nebudou mršiny pohřbeny nebo spáleny, představují bezpečnostní risk. „Lidi jsou zvyklí na sucha, povodně je naprosto šokovaly. Takovou katastrofu nikdy předtím nezažili,“ uvedla premiérka Queenslandu Annastacia Palaszczuková.

Dobytek dál hyne

Podle farmářů a lobbistů průmyslových korporací to nejhorší teprve přijde. Farmářka Rachel Andersonová přišla při povodni o 2 tisíce kusů dobytka, další umírá na zápal plic. „Zvířata jsou slabá a nemocná kvůli zimě a dešti, nejsou ani schopná se krmit,“ popsala situaci. Andersonová dodala, že celá farma je zadlužená. V době veder si půjčovali peníze na dovoz krmiva.

„Nemůžeme si dovolit víc se zadlužit. Jelikož jsme přišli o dobytek, nemáme nic, čím bychom ručili. To stádo mělo zajistit náš příjem na další 2 až 4 roky,“ prohlásila Andersonová. V podobné situaci je většina queenslandských farmářů.

Australští farmáři při záplavách přišli o dobytek za miliardy korun. Australští farmáři při záplavách přišli o dobytek za miliardy korun. | Reuters

Masný průmysl v ohrožení

„Podepíše se to na ekonomice, čelíme kolapsu našeho domácího i zahraničního trhu. Maso jsme prodávali hlavně do zámoří. Řada z nás žije z exportu hovězího,“ vysvětlila farmářka.

Masný průmysl je jedním z hlavních hybatelů australského hospodářství. V roce 2017 vyvezli Australané hovězí za 120 miliard korun, v rámci Austrálie pak bylo prodáno maso za 139 miliard korun.

Farmáři jako Andersonová jsou nyní v naprostém emočním a psychickém šoku. Přišli o živobytí a jediný zdroj financí. „Trápí nás, jak naše zvířata trpí, čím si během povodně prošla. Některá odnesla voda, jiná zůstala viset na stromech, mostech, kolejích nebo ohradách. Snažila se bránit před deštěm a navzájem se ušlapala,“ vypověděla Andersonová. „To bylo to nejhorší, co jsem kdy viděla.“

Ředitel společnosti Agforce Queensland Michael Guerin označil povodeň za „humanitární krizi“ a „katastrofu nepředstavitelných rozměrů“. „Rychlost a síla, s jakou povodeň přišla, je nepopsatelná. Jen stěží lze uvěřit, že je to teprve týden. První vydatnější déšť po pěti letech se změnil v hororovou zkázu,“ uvedl Guerin.

Farmáři se budou vzpamatovávat desetiletí

„Dokud voda plně neopadne, nemůžeme si být jistí, jak hluboce je farmářská infrastruktura poničena. Už teď ale můžeme říct, že farmářům bude trvat desítky let, než se z toho vzpamatují,“ doplnil Guerin. Queenslandská vláda je připravená nabídnout farmářům odškodnění ve výši asi 1,2 milionu korun, což ani zdaleka nestačí na obnovu stáda.

Bakteriální infekce má první oběť

Lékařka Julie Muddová z města Townsville, jež bylo jedním z nejvíce zaplavených míst v Queenslandu, zdůraznila, že je důležité těla zvířat odstranit. Rychle se šíří infekce a nemoci vyvolané půdními bakteriemi. Na jejich následky již zemřel jeden člověk, dalších 7 bylo hospitalizováno.

Zobrazit celou diskusi