Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Lachtani okupují populární pláž. Využili chaosu ve vládě, lidé zírají

Autor: Mii - 
11. února 2019
14:06

Zatímco se lidé hádají, příroda jedná. Na vlastní oči to viděli rezidenti v Kalifornii, kde jednu z populárních pláží doslova ovládlo stádo lachtanů. Úředníci, kteří jejich kolonie obvykle regulují, kvůli rozpočtové krizi více než měsíc nepracovali, a lachtani si mezitím udělali pré. Teď jsou úředníci zpět v nasazení a přemýšlí, jak situaci s lachtany vyřešit. Informuje o tom server Independent.

K rozpočtovému patu došlo v USA několikrát, nikdy ale netrval tak dlouho jako ten aktuální z přelomu prosince 2018 a ledna 2019 – stát se ocitl v omezeném chodu rekordních 35 dní. Přesně tak dlouho tisíce státních zaměstnanců nedostaly plat, a zatímco ti potřebnější i v tomto režimu docházeli do práce, spousta to využila jako nedobrovolné volno.

To se týkalo mimo jiné pracovníků nejrůznějších ochranářských organizací včetně National Park Service (NPS). Jde o úřad spadající pod americké ministerstvo vnitra, který se stará o správu národních parků, památníků, chráněných oblastí a historických památek.

Jedno z míst, které mají úředníci z NPS pod kontrolou, je kalifornský mys Point Reyes, u kterého se nachází turisty vyhledávaná pláž Drakes Beach. Mys je známý tím, že v zimě se na něm vyskytují lachtani, kteří sem putují za rozmnožováním. Obvykle se to děje pod přísnou kontrolou úředníků NPS.

Dostali se i na parkoviště

Letos ale na lachtany nikdo nedohlížel, protože úředníci NPS nepracovali. Mořští savci se tak vydali do vzdálenějších míst, mimo jiné na Drakes Beach. Šlo zhruba o 100 jedinců, kteří zde zplodili 35 mláďat. Na pláži, jindy plné dovolenkářů, nyní polehávají a užívají si rodičovství.

„Určitě bychom je přesunuli jinam, kdyby omezený chod úřadů nenastal,“ přiznal pro server Motherboard John Dell Osso, šéf vzdělávacích projektů v Národním pobřeží Point Reyes. Když se zaměstnanci koncem ledna vrátili do práce, okamžitě oblast uzavřeli, aby lachtany nikdo nerušil. Až tento víkend postupně otevřeli několik úseků, ze kterých mohou návštěvníci zvířata sledovat.

Podle Dell Ossa je přesouvání lachtanů praktika, která se běžně využívá. Nijak jim neubližuje, lachtani při pohledu na pasti sami pochopí, že se musí přesunout. Teď už se k tomu ale přistoupit nemůže, protože řada z nich právě porodila nebo je těhotná. „Jsme v tom nejkritičtějším momentu – máme mláďata, která se kojí. To rozhodně nepřerušíme,“ vysvětloval Dell Ossa.

Na kontakt s lidmi jsou přitom místní lachtani zvyklí. Konkrétně ti z oblasti kolem Point Reyes často pózují turistům, kteří si je rádi fotí, což nyní způsobuje problém, protože nezůstávají jen na pláži. Mnoho z nich se rozhodlo prozkoumat i okolí Drakes Beach a polehávají i na parkovištích, nebo pod dřevěnými lavičkami.

Úředníci mají co dělat, aby je uhlídali. Nezvyklého jevu se ale rozhodli využít – přemýšlí, že by návštěvníky začali mezi lachtany po pláži provázet.

x88x ( 11. února 2019 23:27 )

Stalo se, ale snímky to jsou krásné .

janova ( 11. února 2019 14:38 )

V popisku pod fotografiemi lachtani utekly. Pan autor článku "Mii" zřejmě občas chyběl ve škole při hodinách ČJ.

Zobrazit celou diskusi