Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Česku je málo máku. Dovozci odstraňují morfin a přivážejí k nám padělky

Maková pole jsou v Česku vzácnostní.
Maková pole jsou v Česku vzácnostní.  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
2. srpna 2016
13:08

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se speciálně zaměřila na kontrolu dovozu máku kvůli tomu, že se do Česka často dováží technický mák, který se posléze vydává za potravinářský. Mák pěstovaný pro technické, převážně farmaceutické účely, však nemá chuťové vlastnosti potravinářského máku. Podle SZPI jde o rostoucí problém, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Dovážený technický mák je odpadem z farmaceutické výroby, pěstuje se kvůli morfinovým alkaloidům a vyrábí se z něj léky. „Takto dovezený mák se často upravuje pomocí termostabilizace, aby se mohl nabízet jako potravina. Proces totiž snižuje obsah morfinu,“ popsal Kopřiva.

Inspekce dosud prověřila 551 šarží na takzvanou sledovatelnost, chtěla tedy po dovozcích či prodejcích doložit původ máku. Ve dvou případech provozovatel původ nedokázal doložit, ve 13 případech nebyla splněna povinnost hlásit dovoz máku ze zahraničí a 53 provozovatelů nesplnilo povinnou registraci na dovoz máku u SZPI.

Následně inspekce mák laboratorně analyzovala na přítomnost morfinových alkaloidů, těžkých kovů a reziduí pesticidů. „Ve třech případech obsahoval mák nadlimitní množství pesticidů, v jednom vzorku bylo nadlimitní množství merlíku a laskavce a dvě šarže byly žluklé,“ uvedl Kopřiva.

U dvou šarží, tedy několika set kilogramů, nebylo uvedeno, že je mák upravený termostabilizací. „Takto upravený mák musí doprovázet informace o způsobu úpravy. Odběratelé a spotřebitelé mají nárok tuto informaci vědět,“ sdělil Kopřiva.

Vzhledem k výsledkům kontrol se bude inspekce i nadále máku věnovat. Dovoz technického máku vedl v minulých letech k výraznému poklesu polí osetých mákem. Za posledních 30 let dosáhlo vrcholu pěstování máku podle Českého statistického úřadu v roce 2008, kdy byl téměř na 70.000 hektarech. O čtyři roky později už byl jen na čtvrtině plochy. Od té doby se ale plochy zase zvětšují a letos se pěstuje na téměř 36.000 hektarech.

rockyshowman ( 2. srpna 2016 13:31 )

Zase někdo chce zdražit mák? Obrovská sucha , která nás postihla minulý týden jasně ukazují, že je potřeba zdražit vodu, potraviny a jiné komodity. Stejně je nejhezčí pohádka: Císařovy nové šaty. Tam ti debilové tleskali a přitákavali na kraviny, až je muselo vzpamatovat malé dítě. Nepřipomíná vám to něco ?

Zobrazit celou diskusi