Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslankyně jde za mříže, o plat ale nepřijde. „Jste ostudou celé vlády,“ sepsul ji soudce

Autor: Darina Jíchová - 
30. ledna 2019
11:30

Labouristka Fiona Onasanyaová (35) je první poslankyní za posledních 30 let, která ve Velké Británii skončila za mřížemi. I přesto, že byla odsouzená, svůj plat, který jde z peněz daňových poplatníků, bude pobírat i ve vězení. Parlament ji navíc nemůže zbavit funkce, informoval deník The Telegraph.

Onasanyaová byla v úterý odsouzena na tři měsíce, do vězení ji poslala lež. Politička lhala strážníkům, aby se vyhnula pokutě za překročení rychlosti. K přestupku došlo v roce 2017 krátce po jejím zvolení. Její straničtí kolegové i veřejnost ji několikrát vyzvali, aby rezignovala. Poslankyně to odmítá s tím, že funkci bude zastávat i z vězení.

Politička byla koncem minulého roku vyloučena ze strany. Zdroj sdělil reportérům Telegraphu, že si Onasanyaová nepřipravila žádný náhradní plán, svého poslaneckého postu se nehodlala vzdát ani v případě, že by ji soud poslal do vězení, k čemuž včera došlo.

Onasanyaová si ve vězení přijde na půl milionu

Její právnička Christine Agnewová vysvětlila, že poslanecký plat je jediným finančním zdrojem Onasanyaové, proto se rozhodla nerezignovat. Její pobyt ve vězení vyjde daňové poplatníky na více než půl milionu korun. Onasanyaová nepřijde ani o politickou penzi, která čítá 267 tisíc korun, nebo o další výhody spojené s její prací.

Společně s političkou byl odsouzen i její bratr Festus (34), ten ve vězení stráví 10 měsíců. Trest dostal za bránění a maření výkonu spravedlnosti, Onasanyaové pomáhal utajit její přestupek.

Britská poslankyně Fiona Onasanyaová skončila na 3 měsíce ve vězení. Odsoudili ji kvůli lhaní policii. na snímku s předsedou labouristů Jeremy Corbynem. Britská poslankyně Fiona Onasanyaová skončila na 3 měsíce ve vězení. Odsoudili ji kvůli lhaní policii. na snímku s předsedou labouristů Jeremy Corbynem. | reprofoto/twitter

„Nezklamala jste jen své voliče, kteří si vás zvolili, abyste je vedla, ale i svou stranu, vaši funkci a parlament. Jste ostudou celé vlády. Zaplatit jakoukoliv pokutu, kterou byste dostala, by pro vás nebyl žádný problém,“ prohlásil soudce Jeremy Stuart-Smith během úterního procesu. „Jako poslankyně a právnička byste měla dobře vědět, jak důležité je dodržovat zákon,“ dodal.

Poslankyni chrání zákon

Parlament nemůže Onasanyaovou zbavit její funkce, podle existujícícho zákona k tomuto kroku může přistoupit pouze, pokud je poslanec odsouzen na 12 měsíců a více. Lidé z jejího volebního obvodu – města Peterborough, musí několik týdnů počkat na to, než bude jasné, zda ji mohou sesadit a vypsat doplňující volby. Onasanyaová se totiž rozhodla odvolat proti rozsudku.

Předseda Dolní Sněmovny John Bercow bude moct dát svolení k novým volbám v Peterboroughu, až ve chvíli, kdy její odvolání bude neúspěšné a poslankyně nastoupí k výkonu trestu. Labouristé už hledají vhodného kandidáta, který by ji mohl nahradit. Voleb by se teoreticky mohla zúčastnit i Onasanyaová, o post by se musela ucházet jako nezávislá.

Poslanci čelí značné kritice kvůli platnému zákonu, který funguje jako „záchranná síť“. „Varoval jsem je, že se něco takového stane, že přijde čas, kdy si voliči uvědomí, že je poslanci podvádí,“ uvedl neúspěšný kandidát na londýnského starostu Zac Goldsmith, který se v roce 2014 pokoušel o reformu daného zákona.

Stejné zákony pro občany i pro politiky

Nutnou reformu podpořila také labouristka Lucy Powellová. „Měli bychom se stydět, lidé musí platit poslankyni, která se něčím provinila. Tento případ jen zdůraznil potřebu, aby pro poslance a politiky obecně platily stejné zákony jako pro ostatní,“ prohlásila Powellová. Mluvčí labouristů se nechal slyšet, že Onasanyaová „zklamala své voliče“ a dodal, že „má poslední šanci zachovat se čestně a rezignovat“.

Komunikační šéfka Onasanyaové uvedla, že její kancelář bude otevřená a tým poslankyně bude místním lidem k dispozici.

 

mandat ( 30. ledna 2019 15:27 )

Meli ji stahnout paruku, urcite je plesata.Odporna osoba.Tady je dukaz toho, ze se African neintegruje, i kdyz se narodi v Evrope.Vyhnat je zpet do Nigerie.

kbez1810 ( 30. ledna 2019 15:04 )

Pani poslankyne se narodila v Cambridgi a jeji rodice pochazeji z Nigerie.

offline ( 30. ledna 2019 14:27 )

V článku není uvedeno, ze které africké země je tato poslankyně !

Jarabak ( 30. ledna 2019 13:43 )

"Káámpááň, účelofkáá, rasiizmůůs".

boxer ( 30. ledna 2019 12:25 )

A vida a pak ,že jenom ČR je "BANÁNISTÁN" !!

Zobrazit celou diskusi