Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V Číně začalo obří „stěhování národů“. Na novoroční svátky míří za rodinami 3 miliardy lidí

Autor: Darina Jíchová - 
23. ledna 2019
19:40

Číňané se pomalu, ale jistě chystají na svůj hlavní a nejdůležitější svátek, na Svátky jara neboli Nový rok. Počátek čínského roku, pro letošek ve znamení Vepře, připadá na úterý 5. února. S oslavami je spojené 40denní volno trvající od 21. ledna do 1. března, v zemi tak nastává doslova stěhování národů, domů za rodinami míří zhruba 3 miliardy lidí, informovala stanice CNN.

Jedná se o největší migraci na světě. Číňané se přesouvají nejen po své zemi, ale vracejí se také ti pracující v zahraničí. Ministerstvo dopravy celý rok připravovalo plán tak, aby nezkolabovala doprava a vydržela nápor cestujících.

Miliardy Číňanů na novoroční oslavy míří domů. Jezdí hlavně autem nebo vlakem. Miliardy Číňanů na novoroční oslavy míří domů. Jezdí hlavně autem nebo vlakem. | Reuters

Nejvíce Číňané cestují autem nebo vlakem

Tomuto fenoménu se v čínštině říká Čchun-jün, česky pak „Jarní putování“. Týká se nejen Číny, ale i dalších asijských zemí. Státní výbor pro rozvoj a reformy Číny předpokládá, že během tohoto období dojde v zemi asi k 2,99 miliardy cest. Z toho nejvíce z nich, 2,46 miliardy, lidé podniknou autem, 413 milionů vlakem a 73 milionů letadlem.

Letiště pojedou nonstop

Infrastruktura jiného národa by se zhroutila, Číňané jsou ale připraveni. V roce 2018 navíc zdokonalili svou železnici a přidali dalších 10 železničních podniků a tisíce kilometrů kolejí, které zajistí klidný průběh masového přesunu za novoročními oslavami. Přesuny miliard lidí usnadňují také moderní technologie, například software na rozpoznávání tváře a režim bez lístkového a bez letenkového cestování.

Přizpůsobeny jsou i letiště, vzlétnout je připraveno na 532 tisíc letů, což je o 10 procent více než loni. Deset největších letišť bude otevřeno nonstop. Ministerstvo dopravy se rovněž postaralo o úpravu dálnic a silnic. Na řidiče čeká téměř 5 milionů kilometrů cest, vlastníci elektromobilů na nich najdou kolem 7 400 dobíjecích stanic. Zácpám se ale nevyhnou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vihor ( 23. ledna 2019 22:15 )

To je čínská statistika. Ta se od evropské liší tím, že všechny vzorečky obsahují koeficient c. Za něj se dosadí číslo podle rozhodnutí čínské komunistické strany, aby výsledek dosahoval požadované hodnoty. Takže v tomto případě strana rozhodla, že má v plánu přepravit 3 miliardy lidí, aby zaplnila světové zpravodajství svým dalším bombastickým úspěchem, stanovila koeficient c, a všechny statistiky se podle něj musí upravit tak, aby odpovídaly stranické linii.

Zobrazit celou diskusi