Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Letiště u Londýna znovu ochromil dron. Na Gatwick se zase nelétalo

Aktualizováno -
21. prosince 2018
19:35
Autor: ČTK, kal - 
21. prosince 2018
18:48

Letiště Gatwick jižně od Londýna v pátek vpodvečer preventivně opět zhruba na hodinu zastavilo provoz v reakci na nepotvrzené zprávy, že nad letištní plochou byl znovu spatřen dron. Informovala o tom britská média. Kvůli stejnému problému se na druhém nejrušnějším letišti v Británii nelétalo od středečního večera do pátečního rána, což narušilo plány více než 100 tisíc pasažérů.

V pátek ráno vedení letiště provoz obnovilo, přestože úřadům se nepodařilo problémové drony zneškodnit ani dopadnout jejich pilota či piloty. Policie i šéf letiště během uzavírky hovořili o cílené sabotáži, neboť drony se objevovaly opakovaně a údajně vždy v okamžiku, kdy měla být ranvej opět otevřena. Před pátečním možným návratem byl dálkově ovládaný stroj naposledy na Gatwicku spatřen ve čtvrtek kolem 23. hodiny, uvádí agentura Reuters.

Média už dříve informovala, že ve snaze zabránit dalším problémům byla na letišti nasazena vojenská technika, která zřejmě dokáže dron vystopovat a také narušovat komunikaci s osobou, která jej ovládá. „Máme tady teď opatření, s nimiž... bychom měli být v mnohem lepší pozici, abychom dron mohli sledovat a chytit,“ citovala televize Sky News Stevea Barryho z policie hrabství Sussex.

Ministr: Tohle jsme ještě nikdy nezažili

Úřady nyní podle zpravodajské společnosti BBC pracují s hypotézou, že provoz na Gatwicku v posledních 48 hodinách nenarušoval pouze jeden stroj. Také prověřují variantu, že za snahou ochromit letiště stojí vícero lidí. Co se týče motivu zatím žádnou možnost nevylučují.

„Není to teroristický incident v konvenčním smyslu, je to případ narušení takového typu, jaký jsme dosud v této zemi nezažili a nezažili jej ani jiné země,“ řekl britský ministr dopravy Chris Grayling. Na otázku, zda by mohlo jít o environmentální protest, odpověděl, že je to „samozřejmě jedna z možností“, ale „v tuto chvíli skutečně nevíme“.

PPP150W ( 21. prosince 2018 23:49 )

A jak byste chtěl něco takového realizovat se stoprocentní jistototu. Ten, kdo bude chtít dron zneužít k podobnému účelu si pořídí takový, který nic podobného nemá. Já si myslím, že prostředků, jak sundat bezpečně dron ze vzduchu by se našlo (laser, širokospektrální směrová rušička signálu, dronrm proti dronu atd.). Jenže to by musely být příslušné složky takovým zařízením vybaveny a vyškoleny na něj. No, doufejme, že podobný případ vytvoří precedens, ouřadové hnou zadky a něco s tím udělají. Vzhledem k tomu, že nechytli ani dron ani pilota, je jen otázkou, kdy se bude něco podobného opakovat. Tento fakt je totiž výzva a zároveň poukaz na to, jak dokáže relativně levné zařízení ochromit mezinárodní letiště. A co teprve ta vojenská. Jak snadné....

luklovah ( 21. prosince 2018 20:24 )

Nechápu proc policie dron nesetřelí.

vihor ( 21. prosince 2018 20:20 )

Je jasné, že současná legislativa týkající se provozu dronů je naprosto nedostatečná. Byla jenom otázka času, kdy toho někdo začne zneužívat. Je naprosto nezbytné, aby bezpilotní stroje byly vybaveny mechanizmem, který umožní bezpečnostním složkám převzít nad nimi kontrolu. Jinak hrozí jejich úplný zákaz, jako třeba v některých oblastech Číny.

newworldorder ( 21. prosince 2018 19:23 )

I tothle je FORMA DZIHADU,proti Kefírum....

Zobrazit celou diskusi