Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Mami, střelili mě.“ Bojovnici proti zbraním Sandru (†13) trefila kulka přímo u televize

Autor: Mii - 
27. listopadu 2018
18:53

Když byla Sandra Parksová z Wisconsinu v šesté třídě základní školy, napsala esej, která ji proslavila po celém státě. Kritizovala v ní přemíru násilí spojeného se střelnými zbraněmi v jejím rodném městě Milwaukee. Tento týden, jen dva roky po slavné stati, zemřela. Neznámý člověk ji zastřelil, když byla u sebe doma.

Sandra slavnou esej, kde popisovala, že „se nacházíme ve stavu chaosu“ napsala, když jí bylo 11 let. Dostala za ní cenu a celý Wisconsin věděl, jak silně negativní stanovisko mladá dívka ke střelným zbraním má.

Bylo to, jako kdyby kritizovala způsob, jakým později zemře. Jen dva roky poté se totiž sama stala obětí střelby. Nešlo přitom o úmyslnou vraždu, jen se ocitla ve špatnou dobu na špatném místě. Před jejím domem vypukla přestřelka a jedna z kulek se zatoulala do jejího domu.

Sandra v tu chvíli sledovala se svou sestrou v jejich pokoji televizi. Kulka prolétla oknem a strefila dívku do hrudníku. „Má sestra to vzala jako voják. Prostě se zvedla, šla do vedlejšího pokoje a řekla ‚mami, střelili mě'. Dostala jen jednu kulku, nebyla pro ni,“ prozradila Sandřina sestra místní televizi WISN.

Nadčasová slova

Její matka Bernise Parksové je z celého incidentu zdrcená. Sandra podle ní byla všechno, co současný svět není. „Neměla ráda násilí. Byla andělem od chvíle, co jsem ji nosila ve svém břiše,“ řekla se slzami pro Milwaukee Journal Sentinel.

Dívka ve své eseji vyzývala lidi, ať jsou méně negativní a více empatičtí. Zároveň vyzdvihovala důležitost vzdělání, které vnímala jako prostředek, kterým se může změnit svět k lepšímu. „My jsme budoucnost, ale pokud nebudeme vzdělaní, nedokážeme nic,“ napsala ve své stati.

Uvedla také, že „malé děti se stávají oběťmi zbytečného násilí ze střelných zbraní“. „Občas se musím zastavit a utéct před tím, co vidím a slyším každý den. Když tak udělám, dojdu k jedinému závěru: nacházíme se ve stavu chaosu,“ napsala rovněž.

Policie pachatele vypátrala

Vedení školy vzpomíná, že Sandra byla velice sebejistou studentkou se skvělým smyslem pro humor. Zprávy o střelbách naprosto nesnášela, protože se objevovaly často.

Jen za poslední dva roky se totiž oběťmi střelných zbraní stalo 12 studentů z veřejných škol v Milwaukee. „Bohužel se to u nás děje,“ potvrdil novinářům starosta města Tom Barrett. „Když se podívám, kde se právě nacházíme, trhá mi to srdce. Jako otci dvojnásob,“ dodal.

V souvislosti se smrtí Sandry byli obviněni ze zabití z nedbalosti dva muži, Isaac Barnes a Untrell Oden. Oba dva mají v trestním rejstříku historii krádeží. Po smrti dívky se schovávali v šatníku v jednom z nedalekých domů. Vyšetřovatelé později našli v odpadkovém koši odhozenou pistoli a poloautomatickou pušku.

Zobrazit celou diskusi