Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Británii už kvůli brexitu padají hlavy. Tusk svolal mimořádný summit EU

Autor: ČTK, nkov - 
15. listopadu 2018
11:00

Mimořádný summit Evropské unie k brexitu bude v neděli 25. listopadu, oznámil ve čtvrtek předseda Evropské rady Donald Tusk. Šéfové států a vlád unijních zemí by na schůzce měli „finalizovat a formalizovat“ text dohody o britském odchodu z EU, který ve středu podpořila britská vláda. A který následně zveřejnila Evropská komise. Britský ministr pro brexit Dominic Raab odstoupil z funkce, svůj krok oznámil na Twitteru a rozhodnutí zdůvodnil nesouhlasem s návrhem dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Skončila i ministryně práce Esther McVeyová.

Podle britských opozičních labouristů nezůstala konzervativní vládě Theresy Mayové po dnešní rezignaci ministra pro brexit Raaba žádná autorita. Uvádí to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení jednoho z hlavních poradců labouristického lídra Jeremyho Corbyna. Britští novináři na twitteru spekulují o dalších odchodech z kabinetu.

Mayová přišla už o dvacátého ministra

„Vláda se nám rozpadá před očima poté, co už podruhé odmítl ministr pro brexit podpořit plán premiérky Mayové,“ uvedl stínový ministr pro úřad vlády Jon Trickett. Raab kabinet opustil den poté, co vláda ve středu dala zelenou návrhu dohody o odchodu Británie z EU.

Raab nesouhlasí s podmínkami vyjednanými pro Severní Irsko, které podle něj představují reálnou hrozbu pro celistvost Spojeného království. Raabova příkladu následovala také jeho zástupkyně ministryně Suella Bravermanová.

„Tohle je dvacátý ministr, který odešel z vlády Theresy Mayové za její dvouleté působení ve funkci premiérky. Theresa Mayová už nemá žádnou autoritu a zjevně není schopna docílit brexitové dohody, která by měla podporu byť jen jejího kabinetu - nemluvě o parlamentu a lidu naší země,“ dodal Trickett.

Hrozí pád britské vlády?

Britští novináři nyní spekulují, zda Raabův krok neznamená konec aktuální vlády. „Tohle bude možná den, kdy se to všechno sesype. Jak by teď mohli všichni ostatní brexitáři zůstat?“ ptá se na twitteru hlavní politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová.

„Theresa Mayová má nyní vážné problémy. Zraky všech se upírají na (ministra životního prostředí) Michaela Govea, (ministra zahraničí) Jeremyho Hunta a (ministra vnitra) Sajida Javida. Jestli dnes odejdou také, bude to pro ni konec,“ napsal politický editor bulvárního listu The Sun Tom Newton Dunn.

Po Raabovi oznámila odchod z kabinetu premiérky Mayové také ministryně práce Esther McVeyová. Uvedla, že po bouřlivém středečním jednání vlády, která nakonec podpořila návrh dohody o britském odchodu z EU, nevidí jinou možnost, než kabinet opustit. Na twitteru McVeyová stejně jako Raab zveřejnila rezignační dopis a napsala, že premiérku informovala dnes ráno.

Mayová rovněž přišla o státního tajemníka pro Severní Irsko Shailesha Varu, který odchod z kabinetu ohlásil jako první, oznámil, že nemůže souhlasit s brexitovou dohodou, podle které Británie uvízne na půli cesty bez časového harmonogramu, jak se opět stane suverénní zemí.

Dohoda je úspěch; EU se o ní poradí na summitu

Členské státy EU v souvislosti s brexitovou dohodou čeká mimořádný summit. Tusk dnes poděkoval šéfovi unijního vyjednávacího týmu Michelu Barnierovi. Dosažený text podle něj plní cíle, které si před jednáním s Británií stanovilo ostatních 27 unijních zemí.

Dohoda omezuje škody, které britský odchod znamená, a zároveň chrání zásadní zájmy a principy sedmadvacítky, míní šéf Evropské rady. Barnier uvedl, že text je spravedlivý, vyvážený a zohledňuje také britské pozice.

Barnier dnes ráno rozsáhlý dokument Tuskovi před novináři předal. Uvedl také, že v příštích dnech budou vyjednávací týmy pokračovat v intenzivních rozhovorech tak, aby nejpozději v úterý měly členské země k dispozici rovněž finální verzi politické deklarace popisující plány obou stran na budoucí spolupráci v řadě oblastí. Nyní byl publikován jen kratší rámcový dokument uvádějící, co by v deklaraci podle představ obou stran mělo být.

Oba dokumenty - rozvodovou smlouvu i politickou deklaraci o budoucích vztazích - by měli šéfové států a vlád 27 zemí bloku podpořit společně v neděli 25. listopadu. „Je před námi stále dlouhá cesta,“ připustil dnes Barnier. O tom, zda se summitu zúčastní i Mayová, se debatuje. Ta nyní musí „dostat“ dohodu přes britský parlament.

Brexit je prohra pro EU i Británii

Tusk dnes poznamenal, že ačkoli je domluva stran na textu úspěch, nic to nemění na jeho názoru, že brexit znamená prohru pro EU i pro Británii a že v zásadě jde nyní jen o snahu omezit škody. „Entuziasmus britské premiérky o brexitu jako takovém nesdílím,“ podotkl Tusk v reakci na středeční vyjádření Mayové po jednání britského kabinetu. Premiérka mimo jiné prohlásila, že dohoda Británii umožní „vybudovat lepší budoucnost“.

Diplomaty v Bruselu i v hlavních městech EU27 čeká do mimořádného summitu mnoho práce. Tusk dnes uvedl, že o textu dohody budou v pátek diskutovat velvyslanci sedmadvacítky. Překlady 585 stran textu do všech jazyků bloku mají být podle diplomatů hotové tuto neděli.

„Doufám, že nebude příliš mnoho připomínek,“ poznamenal Tusk. Páteční schůzka by také měla dát Barnierovi mandát k dokončení politické deklarace o budoucích vztazích, má být hotová do příštího úterý.

dragomira ( 15. listopadu 2018 11:34 )

EU? Větší zmetek stvořit nešlo!

Zobrazit celou diskusi