Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brexit má konečně zelenou, dohodu odkýval kabinet. „Rozvodové papíry“ mají skoro 600 stran

Autor: ČTK, for - 
14. listopadu 2018
21:57

Návrh dohody o brexitu dnes na mimořádném zasedání podpořil britský kabinet. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se domnívá, že bylo dosaženo dostatečného pokroku, aby mohla být jednání dokončena. Vyjednavač Michal Barnier ale poukazuje na to, že cesta k odchodu ještě bude složitá. 

„Dojednaný návrh dohody o brexitu je klíčovým krokem na cestě k odchodu Británie z Evropské unie,“ řekl ve středu večer na svém mimořádném zasedání brexitový vyjednavač Michal Barnier.  

Dokument má 585 stran a měl by přinést právní jistotu ohledně důsledků brexitu. Mimo jiné řeší návrh ožehavou otázku režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Zahrnuje tzv. pojistku pro zachování volného režimu na severoirské hranici. „Bude zde celní unie platná pro celou Británii, jejíž součástí bude i Severní Irsko; bude nadále podléhat pravidlům jednotného trhu, což je klíčové pro to, abychom se vyhnuli přísnému hraničnímu režimu,“ uvedl Barnier.„Je to v hospodářském zájmu Severního Irska i Irska,“ dodal.

Barnier však ve svém vyjádření zároveň zdůraznil, že cesta k hladkému odchodu Británie z EU ještě bude dlouhá a mohou se na ní objevit překážky.

Naše práva budou v Anglii stejná

Britská vláda obsah navrhované dohody shrnula v krátkém textu pro veřejnost a média a mimo jiné zdůraznila, že dokument stanoví, že po vystoupení Británie z EU skončí volný pohyb osob. Podle dohody bude platit bezvízový styk pro turisty a budou chráněna práva občanů EU žijících v Británii i Britů žijících v EU.

Text připravené brexitové dohody byl zveřejněn 135 dnů před odchodem Británie z evropského bloku, ke kterému dojde 29. března 2019. Vyjednavači k návrhu dokumentu, který nyní čeká na politický souhlas obou stran, dospěli po více než 19 měsících od zahájení dvouletého období určeného pro vyjednání podmínek odchodu některé členské země z Evropské unie.

Britové se pro opuštění EU vyslovili v referendu 23. června 2016 a po více než devíti měsících - 29. března 2017 - Londýn oficiálně oznámil Bruselu záměr odejít z Unie.

sekebo ( 15. listopadu 2018 05:53 )

Asi takhle, mayová prosadila podle ní nejlepší z nejhorších řešení. Tam bude následovat ještě několik kotrmelců.

Zobrazit celou diskusi