Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vyšetřování zkázy letu s 189 lidmi narazilo: Zmizel signál druhé černé skříňky

Autor: Darina Jíchová - 
5. listopadu 2018
11:10

Potápěči ztratili signál z druhé černé skříňky letadla indonéské letecké společnosti Lion Air, které se i se 189 lidmi na palubě minulý týden zřítilo do Jávského moře. Podle záchranářů nehodu nikdo nepřežil. Příčinu neštěstí by měla pomoct rozluštit data z černých skříněk. Zapisovač letových údajů (FDR) byl nalezen už minulý týden, po hlasovém záznamníku hovorů z kokpitu (CVR) se zatím neúspěšně pátrá dál, uvedla stanice CNN. První černá skříňka mezitím odtajnila, že letoun měl během svých poslední čtyř letů poškozený ukazatel rychlosti.

Šéf indonéského pátracího úřadu Muhammad Syaugi oznámil, že jejich radary signál záznamníku naposledy zaznamenaly v sobotu. Pátrací akce ale neustávají a potápěči dál pročesávají moře. Odborníci uvedli, že černá skříňka z kokpitu bude klíčová pro vyšetřování nehody. Dodali, že zařízení, stejně jako vytažené FDR, má jasně oranžovou barvu, aby se dalo snáze lokalizovat pod vodou.

Záchranáři vylovili černou skříňku havarovaného Boeingu 737 společnosti Lion Air. Letová záznamová zařízení jsou zpravidla oranžové, aby se dala snadno najít. Záchranáři vylovili černou skříňku havarovaného Boeingu 737 společnosti Lion Air. Letová záznamová zařízení jsou zpravidla oranžové, aby se dala snadno najít. | ČTK

„Prohledáváme oblast poblíž místa, kde jsme našli první zařízení. Zatím jsme ale nebyli úspěšní,“ uvedl Syaugi. Data ze zapisovače letových údajů mezitím analyzuje tým šesti leteckých expertů, kteří se snaží dát dohromady, co se s letadlem dělo těsně před jeho pádem.

Černá skříňka odhalila problémy s ukazatelem rychlosti

První analýza expertů prokázala, že letadlo mělo při svých posledních čtyřech letech problémy s ukazatelem rychlosti. Vyšetřovatelé předpokládají, že příčinou nehody byly technické problémy Boeingu 737 MAX 8. Potvrdil to šéf národní komise pro dopravní bezpečnost Soerjanto Tjahjono a vyšetřovatel Nurcahyo Utomo na dnešní tiskové konferenci.

Tjahjono dnes vysvětlil, že letadlo neexplodovalo ve vzduchu a do moře se zřítilo nedotčené, s běžícím motorem. „O tom svědčí ztráta všech lopatek turbíny,“ řekl Tjahjono. „Velké množství malých úlomků letounů a poměrně malá plocha, na které byly trosky rozptýleny, ukazuje, že letadlo se zřítilo na hladinu velmi vysokou rychlostí,“ dodal.

Záznamník může rozluštit příčinu neštěstí

Pátrací akce má podle Syaugiho dva hlavní cíle: najít těla všech obětí a lokalizovat CVR. Potápěči a záchranáři by v plném nasazení měli zůstat na moři až do středy. Experti tvrdí, že záznamník z kokpitu je pro jejich analýzu nesmírně důležitý a domnívají se, že až na základně dat z CVR se jim podaří rozluštit záhadu neštěstí.

Dva měsíce starý Boeing 737 společnosti Lion Air měl za sebou 19 letů. Problémy s kolísáním nadmořské výšky a rychlosti hlásil už při letu v neděli 28. října z Bali do Jakarty. Ředitel společnosti Edward Sirait ujistil, že závady byly před pondělním osudovým letem JT-610 odstraněny. Letadlo, které v pondělí 29. října vyrazilo z Jakarty na Sumatru, ale 13 minut po startu zmizelo z radarů a zřítilo se do moře.

Náraz oběti roztrhal na kusy

Podle všeho vykazovalo stejné potíže s kolísáním výšky a rychlosti jako u předchozího letu. Indický pilot Bhavye Suneja dokonce letového dispečera požádal o povolení k návratu na letiště. K manévru už ale nedošlo a podle svědků nehody stroj střemhlav narazil na mořskou hladinu. Záchranáři několik dní pátrali po možných přeživších, úřady však nakonec potvrdily, že nehodu nikdo nepřežil.

Ostatky obětí jsou prozatím uloženy v 65 patologických vacích, prudký náraz na hladinu těla roztrhal. Podle úřadů v jednom pytli mohou být ostatky několika lidí. Na palubě bylo 178 dospělých osob, dvě miminka, jedno dítě, pilot s kopilotem a 6 dalších členů posádky. Indetifikováno bylo zatím pouze čtrnáct obětí.

Identifikace obětí ze zříceného letadla společnosti Lion Air pokračuje pomalu, zatím byly identifikovány jen 4 osoby, mezi nimi i Candra Kiranová. Identifikace obětí ze zříceného letadla společnosti Lion Air pokračuje pomalu, zatím byly identifikovány jen 4 osoby, mezi nimi i Candra Kiranová. | Reuters

Jeden z potápěčů zemřel

Forenzní vědci se snaží identifikaci ostatků urychlit, k dispozici mají vzorky DNA od rodinných příslušníků letu JT-610, kteří se sjeli do Jakarty. Z moře byly vytaženy také osobní věci cestujících jako boty, doklady, peněženky nebo mobily.

Během pátrací mise zemřel jeden z potápěčů, úřady potvrdily, že šlo o osmačtyřicetiletého Syahrula Anta. Zkušeného potápěče našli jeho kolegové ve vodě v bezvědomí, přestože mu okamžitě poskytli první pomoc, muže se jim nepodařilo oživit.

 

Zobrazit celou diskusi