Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pohřeb první z obětí pádu letadla: Matka mladé úřednice (†24) zkolabovala

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. listopadu 2018
13:23

Proběhl pohřeb první identifikované oběti z tragického letu JT-610 indonéské letecké společnosti Lion Air. Jednalo se o čtyřiadvacetiletou státní úřednici Džannatun Cintjovou Dewiovou. Pád Boeingu 737, který se v pondělí zřítil do Jávského moře, nikdo ze 189 osob na palubě nepřežil, informoval deník Daily Mail.

Úřady varovaly rodiny obětí, že identifikace nalezených ostatků probíhá pomalu, neboť náraz na hladinu těla roztrhal. K leteckému neštěstí došlo v pondělí 29. října, letadlo se krátce po vzletu z Kakartu zřítilo do moře. Na palubě bylo 178 dospělých cestujících, jedno dítě, dvě miminka, pilot s kopilotem a 6 členů posádky. Nejmladší obětí je patnáctiměsíční holčička.

Pohřeb Džannatun Cintjové Dewiové, první identifikované oběti tragického letu JT-610 společnosti Lion Air. Pohřeb Džannatun Cintjové Dewiové, první identifikované oběti tragického letu JT-610 společnosti Lion Air. | Profimedia.cz

Pohřeb státní úřednice

Cintjová Dewiová se stala první obětí, jejíž tělo se podařilo identifikovat. Pohřeb proběhl včera v jejím rodném městě Sidoarjo na Východní Jávě. Její matka během obřadu zkolabovala a příbuzní ji museli odnést domů. Rakev Cintjové Dewiové pronesl průvod lidí městem až na tamní hřbitov, kde ji zasypali květinami. Jak bývá zvykem, k hrobu položili mísu s ovocem a zasadili u něj dvě palmy.

Mezi oběťmi jsou celé rodiny

Zbylé rodiny zatím na zprávy o svých blízkých čekají. Mezi cestujícími bylo 23 vládních úředníků z ministerstva financí a 20 dalších jeho zaměstnanců. Na Sumatru, kam letadlo mířilo, letěl také bývalý italský profesionální sportovec, cyklista Andrea Manfredi.

Příbuzní Rizala Gilanga Sanusiho Putry (26) rovněž potvrdili, že na palubě byl on, jeho manželka Wita (26) a jejich patnáctiměsíční dcera Kyara. Většina cestující byli Indonésané, výjimku tvořil jen indický pilot Bhavye Suneja a italský cyklista. Na palubě byl i čerstvě ženatý Deryla Fida Febrianta (22), jehož manželka Lutfinani sdělila novinářům, že s mužem komunikovala ještě pár minut před odletem letadla.

Našla se černá skříňka i trup letadla

Záchranáři v předchozích dnech lokalizovali trup letadla, objevena byla také černá skřínka, jejíž data vyšetřovatelé analyzují. Z moře byly prozatím vytaženy menší trosky letadla, osobní věci jako mobily, peněženky, doklady nebo například boty a kusy těl obětí. Ostatky byly převezeny do nemocnice, kde probíhá identifikace pomocí DNA vzorků odebraných od rodin pasažérů, které se sjely na letiště do Jakarty.

Z moře byly vytaženy osobní věci obětí letu JT-610 společnosti Lion Air. Nalezeny byly desítky párů bot včetně dětských. Nejmladší oběti bylo patnáct měsíců. Z moře byly vytaženy osobní věci obětí letu JT-610 společnosti Lion Air. Nalezeny byly desítky párů bot včetně dětských. Nejmladší oběti bylo patnáct měsíců. | Reuters

Úřady oznámily, že byl objeven jen malý počet obětí, po ostatních se stále pátrá. „Předpokládám, že těla najdou, až se dostanou k trupu. Lidé zůstali připoutáni k sedadlům,“ sdělil agentuře AFP letecký expert Dudi Sudibyo.

Do pátrací akce jsou zapojeny stovky záchranářů a potápěčů, k dispozici mají desítky helikoptér a lodí. Úřady oficiálně vyloučily možnost, že budou nalezeni možní přeživší. Příčina nehody není jasné, záhadu by měly pomoct vyřešit informace z černé skříňky. Spekuluje se o technické závadě nebo chybě, případně nezkušenosti pilota.

Stroj vykazoval závadu již v předchozím letu

Boeing 737 hlásil potíže již při předchozím letu. Když se v neděli vracel z Bali do Jakarty, letoun měl problémy s kolísáním rychlosti a nadmořské výšky. Situace se stabilizovala a stroj bezpečně dorazil na letiště. Cestující však vypověděli, že celou dobu motor vydával divné zvuky, stěžovali si také na nefunkční klimatizaci a na blikající světla na palubě.

Ředitel společnosti Lion Air Edward Sirait ujistil, že před pondělním letem byly závady odstraněny. Nicméně podle radaru Boeing 737 vykazoval obdobné problémy krátce předtím, než havaroval. Nyní se čeká na to, co odtajní černá skřínka. Stále se však pátrá po přístroji, který nahrává dění v kokpitu včetně zvukového záznamu hovoru pilota s kopilotem.

Lion Air dlouho nelétala do EU

Aerolinky Lion Air jsou jednou z nejmladších a největších leteckých společností v Indonésii, denně vypravují desítky letů, domácích i mezinárodních. Soukromá společnost byla založena v roce 1999 a od té doby měla do neděle jednu nehodu se smrtelnými oběťmi. V roce 2004 zemřelo při přistávání jejího letadla ve městě Surakarta 25 lidí ze 163 osob na palubě.

V letech 2007 až 2016 byly Lion Air na seznamu leteckých společností, které mají s ohledem na evropské předpisy o bezpečnosti letového provozu zakázaný vstup do vzdušného prostoru Evropské unie. Je možné, že zákaz bude obnoven.

Zobrazit celou diskusi