Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za smrtí milionáře stojí asi „selfíčko“. Pilota „knockoutoval“ lovec dokonalé fotky

Autor: Darina Jíchová - 
15. října 2018
19:00

Letecké neštěstí u Sydney, při kterém na Silvestra zahynula celá posádka hydroplánu, pravděpodobně zapříčinil selfie chtivý cestující. Na palubě se toho dne nacházel britský milionář Richard Cousins (†58) se svými syny Williamem (†25) a Edwardem (†23), se svou snoubenkou Emmou Bowdenovou (†48) a s její dcerou Heather (†11). Letadlo pilotoval zkušený kanadský pilot Gareth Morgan (†44). Jeden z pasažérů si podle nové teorie chtěl udělat selfie a pilota přitom loktem knockoutoval, což vedlo k nehodě, informoval deník Daily Mail.

Se spekulací přišel hoteliér Jerry Schwartz, nový spolumajitel firmy Sydney Seaplanes, které ztroskotaný hydroplán patřil. Prohlásil, že plně věří, že společnost za nehodu nemůže, že pro bezpečnost letů udělala vše. Na vině tedy podle něj musí být někdo z lidí na palubě.

Pilot v bezvědomí

Schwartz řekl, že pochybuje o tom, že by tak zkušený pilot, jako byl Morgan, udělal nějakou chybu. Hoteliér se domnívá, že Morgan musel ztratit vědomí, a to pak vedlo ke zřícení letadla do Jeruzalémské zátoky na řece Hawkesbury asi 50 kilometrů severně od Sydney.

„Vyšetřování ukázalo, že bezpečnost nebyla zanedbána, stejně tak prokázalo, že nic neukazuje na chybu pilota. My i vyšetřovací agentura ATSB se domníváme, že pasažér, který seděl vpředu vedle pilota, ho omylem knockoutoval. Pravděpodobně když si fotil krajinu z okénka, nebo když si dělal selfie,“ prohlásil Schwartz. Sama společnost na jedné ze svých propagačních fotek ukazuje pár fotící z okna hydroplánu.

S teorií o selfie pracují i vyšetřovatelé

Se Schwartzovou domněnkou nyní pracují i vyšetřovatelé. Podle nich Morgan mohl dostat ránu loktem, zřejmě do oblasti spánku. „Buď ztratil vědomí úplně, nebo ho úder dezorientoval. Letadlo se naklonilo a čelně narazilo na vodní hladinu,“ uvádí zpráva.

Cousins a William zemřeli na následky nárazu. Bowdenová a Edward zřejmě při nehodě ztratili vědomí a následně se utopili. O pilotovi a jedenáctileté Heather nejnovější zpráva neinformovala, jejich přesná příčina smrti a kompletní závěry vyšetřování a koronera budou uvedeny ve finální zprávě, která by měla být hotová počátkem roku 2019.

Vyšetřovatelé rovněž zveřejnili výpovědi svědků, kteří uvedli, že hydroplán letěl po své obvyklé trase. Lidé žijící v okolí jsou na vyhlídkové lety zvyklí. „Slyšeli jsme motor, jeho zvuk byl stejný jako vždy. Pozorovali jsme ho, když se najednou nad zátokou stočil prudce doprava a začal padat kolmo k hladině,“ uvádí jeden ze svědků.

Technici vyloučili závadu stroje

Vrak letadla byl z vody vytažen 4. ledna. Technici z ATSB dosvědčili, že nic nenasvědčujeme tomu, že by se stroj srazil například s ptákem. Nenašli ani žádnou technickou závadu. Práci jim ztěžovala ta skutečnost, že hydroplán neměl černou skřínku, pro letadla tohoto typu není povinná.

Nebezpečná selfíčka

Několik studií potvrdilo, že focení „selfíček“ je velmi nebezpečné. V letech 2011–2018 při pózování pro dokonalý snímek zemřelo 259 lidí. K poslednímu případu došlo v pátek 12. října v Panamě. Matka dvou dětí se fotila na balkonu, v silném větru ale neudržela rovnováhu a zřítila se dolů. Některá místa, například železniční nádraží v Japonsku, dokonce už vyvěsila varovné tabule, které zakazují focení selfie.

Zobrazit celou diskusi