Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyšetřování smrti milionáře se snoubenkou a dětmi: Trosky letadla vyzvedávají z řeky

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
4. ledna 2018
10:24

U australského Sydney začala operace vyzvednutí trosek letadla, které se při vyhlídkovém letu na Silvestra zřítilo do řeky. Při havárii zahynul jeho pilot Gareth Morgan (†44) a britský milionář Richard Cousins (†58) se dvěma syny Edwardem (†23) a Wiliamem (†25), snoubenkou Emmou Bowdenovou (†48) a její dcerou Heather (†11). 

Trosky letadla se nachází zhruba 13 metrů pod hladinou řeky Hawkesbury, vrak bude vyzvednut a následně předán do péče forenzním technikům, kteří mají za úkol odhalit příčinu havárie. Prozatímní vyšetřování podle sériového čísla stroje odhalilo, že v roce 1996 došlo k podobné nehodě stejného hydroplánu.

Policejním potápěčům se již podařilo vyzvednout těla obětí. Do Austrálie včera dorazili i starší bratři britského milionáře Simon a Andrew Cousinsovi. „Děkujeme za veškerou podporu, kterou jsme obdrželi od přátel a celého světa. Velice si toho vážíme,“ uvedli bratři. Těla rodiny převezou do Velké Británie, kde proběhne jejich pohřeb.

Letadlo už jednou havarovalo

Vyšetřování celého případu je zatím v počátku, příčinou havárie byla pravděpodobně technická závada. Policie bude přihlížet i k nehodě stejného letadla, k níž došlo před 22 lety. Noviny tenkrát napsaly, že pilot nezvládl turbulenci a silné nárazy větru způsobily havárii, při které zemřel. Letoun dopadl v plné rychlosti na zem a roztříštil se. Jeho torzo bylo následně opravené a schopné opětovného užívání.

Letadlo mělo od té doby na kontu tisíce úspěšných vyhlídkových letů a podle poslední technické prověrky bylo v perfektním stavu. Zaručil se za něj i viceprezident neziskové společnosti Seaplanes Pilots Association Kevin Bowe, který se nechal slyšet, že opravené letadlo létalo „lépe než ta nová“.

První výsledky šetření budou do měsíce

Doba vyšetřování byla stanovena na 30 dnů, po jejím uplynutí musí být vydáno prohlášení o jeho průběhu. Zpráva by měla obsahovat i předběžné závěry šetření. „Zatím si nejsme úplně jistí, co k nehodě vedlo,“ uvedl ředitel společnosti ATSB Nat Nagy, která se případem zabývá.

Zobrazit celou diskusi