Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragická smrt milionáře s rodinou: Pilot záhadně změnil trasu letu, proč to udělal?

Autor: Darina Jíchová - 
31. ledna 2018
15:15

Vyšetřování leteckého neštěstí, při kterém na Silvestra zahynula celá posádka australského hydroplánu, přineslo překvapivé závěry. Na palubě se toho dne nacházel britský milionář Richard Cousins (†58) se svými syny Williamem (†25) a Edwardem (†23), se svou snoubenkou Emmou Bowdenovou (†48) a s její dcerou Heather (†11). Letadlo pilotoval zkušený kanadský pilot Gareth Morgan (†44). Podle vyšetřovatele se ale Morgan odchýlil od obvyklé trasy, po které hydroplán létal. Informovala o tom stanice BBC.

Letadlo se zřítilo do Jeruzalémské zátoky na řece Hawkesbury asi 50 kilometrů severně od Sydney. V oficiální zprávě, kterou vyšetřovatelé dnes zveřejnili, stojí, že se hydroplán odklonil od pravidelné trasy. Příčina nehody však v prohlášení nebyla uvedena. Letecká společnost Sydney Seaplanes, pro kterou Morgan létal, popsala jeho chování a změnu trasy jako „naprosto nevysvětlitelné“.

Oběti havárie: Richard Cousins se syny Edwardem a Williamem, Emma Bowdenová s dcerou Heather Oběti havárie: Richard Cousins se syny Edwardem a Williamem, Emma Bowdenová s dcerou Heather | Spoj

Nevysvětlitelná změna trasy

Pilot těsně před pádem provedl ostrou zatáčku doprava a pak se zřítil do řeky. „Klíčovou otázkou je, proč letadlo havarovalo u Jeruzalémské zátoky, když tam vůbec nemělo být. Trasa vyhlídkového letu tudy nevede,“ oznámil ředitel letecké společnosti Aaron Shaw. „Nebyl to Morganův první let, tuhle trasu znal nazpaměť, pilotoval ji snad tisíckrát,“ dodal Shaw.

Další část vyšetřování se zaměří na to, proč Morgan změnil trasu a otočil letadlo doprava. „Nemáme žádnou teorii, proč k tomu došlo,“ uvedl Nat Nagy, ředitel společnosti ATSB, která se případem zabývá. „Mohla se porouchat navigace a pilot chtěl otočit letadlo a vrátit se, nebo mohla být otočka zcela neplánovaná. Zatím nevíme,“ prohlásil Nagy.

Zdravotní kolaps pilota nebo porucha

Morgan byl zkušený pilot, měl nalétáno více než 10 tisíc hodin a podle poslední lékařské prohlídky byl naprosto zdravý. Nagy uvedl, že nevylučují ani náhlé zdravotní problémy, které se mohly u Morgana vyskytnout. Vyšetřování nadále pokračuje a finální zpráva by měla být kompletní za rok. Nagy upozornil na to, že je možné, že příčinu nehody nikdy neodhalí.

Letadlo bez černé skříňky

„Je pravděpodobné, že nezjistíme, co se dělo v kokpitu,“ řekl. Technici dodali, že po prvním ohledání na stroji nenašli žádné známky poruchy, která by mohla způsobit pád letadla. Současně neobjevili ani stopy po tom, že by se letoun srazil s ptákem nebo jiným objektem ve vzduchu. Klapky byly v pozici pro stoupání. Na palubě nebyl žádný hlasový záznamník ani černá skříňka, podle předpisů je malá letadla totiž mít nemusí. Technici mají tedy k dispozici pouze trosky letadla.

Vytažení trosek ze zátoky:

Zobrazit celou diskusi