Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trumpova nulová tolerance nešetří nikoho: USA deportovaly i kapitána kanadské armády

Autor: Darina Jíchová - 
21. října 2018
21:10

Oběťmi politiky nulové tolerance vůči nelegálním migrantům, kterou ve Spojených státech prosadila vláda prezidenta Donalda Trumpa, nejsou pouze lidé mířící do USA ze Střední a Jižní Ameriky. Rozdělování a deportace se dotkly také vojenských rodin. Svůj příběh s reportéry Guardianu sdílel kapitán kanadské armády, kterého imigrační úřad deportoval do Kanady.

Strážníci Imigračního a celního oddělení (ICE) dopravili kapitána Demetryho Furmana (47) na hranice a deportovali. Nepomohlo mu ani to, že v Afghánistánu sloužil jako součást amerických jednotek, ani to, že jeho manželka Cynthia je Američanka a současně bývalá členka amerického letectva.

Furman patřil k elitním protidrogovým jednotkám, které zabraňovaly pašování heroinu na Západ. Jako voják sloužící na Středním východu měl jednu z nejvyšších bezpečnostních prověrek v americké armádě. Nic z toho ale imigračnímu úřadu nezabránilo, aby ho deportoval.

77 dní v kriminále pro vrahy a násilníky

Kanaďan se domnívá, že za jejich akcí stojí jeho usvědčení za držení marihuany z roku 1992. Furman poznamenal, že je to dost ironické, neboť svou vojenskou kariéru zasvětil boji proti drogám. Strážníci ICE ho nejprve na 77 dní jako „překupníka drog“ zavřeli do věznice s nejpřísnější ostrahou.

Furman: Je to zrada

„Je to jako pořádná facka a zrada, v Afghánistánu se nikdo nestaral o to, jakou vlajku mám na rameni. Najednou ze mě udělali drogového pašeráka. To, že jsme před lety bok po boku hlídali, aby se heroin nedostal do USA, je nezajímalo,“ sdělil novinářům Furman.

Promluvil také o usvědčení z roku 1992. Zadrželi ho poté, co se jeho spolujezdec pokusil prodat 30 gramů marihuany. Soud rozhodl, že Furman bude muset zaplatit pokutu ve výši 1804 korun a k tomu dostal trest 28 dní veřejně prospěšných prací. Kanaďan si u imigračního úřadu několikrát kontroloval, zda mu hřích z mládí nebude překážkou v získání Zelené karty. Naposledy v roce 2016 byl ujištěn, že je vše v pořádku.

Trumpova nulová tolerance

S nástupem Trumpovy vlády se ale všechno změnilo a politika nulové tolerance z jeho drobného prohřešku udělala „závažný zločin“ a důvod k vyhoštění. V ohrožení jsou ale i vojenské rodiny, jejichž neameričtí členové mají čistý trestní rejstřík. Důkazem toho je deportace manželky a devítiletileté dcery amerického vyznamenáními ověnčeného vojáka, které byly vyhoštěny do Mexika. Roky jim ale imigrační úřad tvrdil, že imigrační opatření se jich netýkají a že jim nic nehrozí.

„Demetry si všechno zjišťoval, před svatbou v roce 2014 a pak i v roce 2016 mu imigrační tvrdilo, že je všechno v pořádku,“ uvedla Cynthia Furmanová. „Při posledním pohovoru v roce 2016 nám řekli, že celý proces bude hotový do 45 dnů. Když se doba protáhla, volala jsem do Washingtonu na hlavní správu imigračního a tam mě ujistili, že se nemusíme znepokojovat,“ popsala Furmanová.

Na americko-mexické hranici pod politikou nulové tolerance byly děti oddělovány od svých rodin. Později skončily v klecích v provizorních detenčních centrech. Na americko-mexické hranici pod politikou nulové tolerance byly děti oddělovány od svých rodin. Později skončily v klecích v provizorních detenčních centrech. | reprofoto/twitter

Zatčení - vězení - deportace

Furman byl zatčen 1. srpna tohoto roku, když si byl v Ohiu zařídit řidičský průkaz na dodávku, jeho jméno se objevilo na seznamu nelegálních „nebezpečných migrantů a úředníci na něj zavolali imigrační policii. Když se bránil žádostí o Zelenou kartu, řekli mu, že „se ztratila“.

„Seděla jsem v autě a čekala, až se Demetry vrátí. Místo něho přišli dva strážníci, dali mi jeho klíč a kapesní nůž a oznámili mi, že ho zadrželi. Nechápala jsem to,“ dodala Furmanová. „Nic dalšího mi neřekli. Viděli, že nemůžu řídit, měla jsem sádru na noze, řekli, ať si někomu zavolám.“

Cela bez oken

Furmanové trvalo několik dní, než zjistila, co se jejímu muži stalo. „Zavřeli ho do nejpřísněji střeženého vězení, mezi vrahy a násilníky. Vidět jsem ho mohla jen přes videochat. Nevedlo se mu tam dobře, byl držený v cele bez oken,“ popsala manželovo uvěznění.

Tento týden byl Furman v poutech převezen ke kanadským hranicím, kde ho imigrační strážníci nechali. „Potřásli mi rukou a popřáli štěstí,“ vypověděl Furman. Imigrační úřad se k Furmanovu případu odmítl vyjádřit. Novinářům se podařilo dohledat jeho dokumentaci na Ministerstvu vnitřní bezpečnosti. Důvodem deportace bylo skutečně usvědčení z roku 1992, a to, že v USA byl bez povolení k pobytu.

Stejný osud čeká i další vojáky

„Demetry třikrát od imigračního získal humanitární výjimku a povolení k pobytu, protože se staral o moje zhoršující se zdraví. Teď jsme čekali na vyřízení Zelené karty,“ tvrdí Furmanová. Manželé přemýšlejí nad dalším postupem.

„Můj případ není nijak zvláštní, jsem jedním z mnoha, kterých se nulová tolerance týká. Deportace čeká i veterány, nemluvě o tisících lidí, kteří do USA přišli hledat bezpečný domov. Jako vojáci jsme šli do války, věřili jsme vládě, dělali jsme, co nám řekli. Teď jsme pro ně kanónenfutr, my jsme ale lidé a máme práva,“ dodal, že si najmou imigračního právníka a pokusí se rozhodnutí o deportaci zvrátit.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

blackhole1 ( 22. října 2018 08:14 )

Amerika si to čistí ale nám přikazuje sem ten africkoasijsky odpad přijímat!

yokky ( 21. října 2018 23:37 )

Super 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Zobrazit celou diskusi