Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Setkání po půlroce! Otec a syn, které rozdělila Trumpova politika, se znovu shledají

Autor: Darina Jíchová - 
17. října 2018
21:00

Federální soud sjednocování rodin, které byly rozděleny na americko-mexické hranici kvůli politice nulové tolerance vůči nelegálním migrantům, nařídil v červenci. Někteří rodiče, kteří se stali obětí přísného postoje prezidenta Donalda Trumpa, na své děti museli čekat několik týdnů i měsíců. Jedním z nich je otec, který svého dvouletého syna viděl naposledy před půlrokem. Jeho příběh přinesl deník Guardian.

Totožnost muže není známá, novináři mu referují, jako pan C. Muž společně se svým synem přišel do Spojených států 30. dubna. Ten den ho zatkla imigrační policie, on skončil ve vazbě a chlapec v detenčním centru v péči úřadů. Pan C. byl z vazby propuštěn teprve minulý týden, úřady ale s vrácením jeho syna otálí.

Zásah federálního soudce

Přítrž tomu učinil federální soudce Alvin Hellerstein, ten nařídil okamžité sjednocení rodiny. „Rozdělit rodinu, vzít otci jeho syna bez jediného důvodu, je ta nejkrutější věc,“ prohlásil soudce Hellerstein během pondělního přelíčení.

Chlapec byl umístěn do centra v New Yorku, kde od května čeká na svého otce. Společně na jaře utekli z Hondurasu, kde panu C. vyhrožoval drogový gang. Zločinci hrozili, že jeho i jeho syna zabijí. Za oběť jim padlo už několik členů rodiny pana C. S písemným souhlasem chlapcovy matky se tak pan C. vydal do USA.

Pan C. byl ve vazbě déle než ostatní

Jejich případ je specifický tím, že pan C. byl v roce 2010 vyšetřován kvůli přestupku v Louisianě. Imigrační úřad tuto skutečnost uvedl jako důvod toho, proč oproti jiným imigrantům strávil pan C. delší dobu ve vazbě. Přestože soudce Hellerstein prohlásil, že toto vysvětlení odmítá. Prokurátor Brandon Waterman trvá na tom, že šlo o ozbrojené napadení a úřady musely znovu projít všechny dokumenty.

Hellerstein ale zdůrazňuje, že se jedná o vládní selhání, za chybu označil celý systém rozdělování rodin. Poukázal také na to, že prokuratura nebyla schopná prokázat, že pan C. je nevhodným opatrovníkem svého syna. Matka dítěte navíc poskytla souhlas s tím, aby byl chlapec v otcově péči. Imigrační úřad podle federálního soudce proces zbytečně natahoval.

Svobodu muže vybojovala neziskovka

Případu pana C. se ujala advokátní nezisková organizace The Center for Constitutional Rights, její právníci dosáhli toho, že byl minulý týden ve středu 10. října propuštěn. Hned druhý den zažádal o vydání syna. „Imigrační úřad mu měl vyhovět, syna mu měly vrátit v pátek,“ domnívá se soudce Hellerstein, proto v pondělí podepsal příkaz ke sjednocení rodiny.

U přelíčení musel být přítomný tlumočník, který panu C. překládal, muž se nemohl přestat usmívat, když slyšel soudcovo rozhodnutí. „Jsem tak šťastný, veškerá moje bolest je pryč,“ sdělil skrze tlumočníka novinářům.

Muž svého syna viděl krátce ve čtvrtek, kdy dítě navštívil v newyorském detenčním centru v Bronxu. „Je to krásný chlapec, jak vyrostl. Už umí spoustu slov,“ pochlubil se pyšný otec. Jakmile bude chlapec navrácen otci, vydají se spolu do Texasu, kde žije sestra pana C.

Celý případ halí několik nejasností. Imigrační úřad nebyl například schopný jasně říct, kde se chlapec během půlroku nacházel. Vláda tvrdila, že byl od května v péči náhradní rodiny. Nicméně státem přidělený opatrovník, kterého měly všechny děti nelegálních migrantů, uvedl, že dítě bylo ve střídavé péči úřadu a náhradní rodiny. Ta si ho prý brala jen na noc a na víkendy, přes den bylo dítě v detenčním zařízení.

Obnovení rozdělování rodin

Soudce Hellerstein se během procesu snažil zdůraznit zbytečnou komplikovanost rozdělování rodin. Trump se ale k politice nulové toleranci vůči nelegálním migrantům plánuje vrátit, uvedl to deník Washington Post. Tentokrát chce uprchlíky rovnou postavit před dvě možnosti: lidé buďto svolí k dobrovolnému rozdělení a sami opustí USA, nebo dojde k násilné separaci a rodiče pak ve vazbě můžou strávit až několik let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 17. října 2018 21:30 )

USA ma vic,jak 12 milionu ilegalu.Nekteri tam jsou 30 let, nenaucili se anglicky, delaji jen ilegalitu, nebyli schopny si vyridit papiry a kdyz se snazi Trump ve sve zemi udelat poradek,tak je kritizovan.Ty lidi tam nalezli ilegalne, zivi se ilegalne, drogy,prostituce, ilegalni prace, neplati dane, kradou,lzou a jeste si ted hraji na chudaky.Musi proste odejit zpet do svych domovu.To, ze se v USA namnozili, to neni nase starost.Nezodpovedni ilegalni migranti musi proste zpet.BASTA.

Zobrazit celou diskusi