Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

USA vrátily nejmenší děti migrantům, další stále zůstávají bez rodičů

Autor: jer, ČTK - 
12. července 2018
17:31

Vláda Spojených států ve čtvrtek oznámila, že dokončila první fázi návratu dětí odebraných migrantům zpět k rodičům. První fáze se týkala dětí mladších pěti let a do 26. července podle soudního verdiktu musejí americké úřady předat rodičům i všechny starší děti. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa ve čtvrtečním prohlášení nicméně sdělila, že i nadále zůstává v detenčních střediscích 46 dětí mladších pěti let, které z různých důvodů není možné rodičům předat.

Nejmladší děti měly být u rodičů podle soudu nejpozději v úterý 10. července, což se ale nepodařilo. Ve čtvrtek americká vláda sdělila, že ráno předala rodičům posledních 57 zadržovaných dětí, které bylo možné vydat. Ve státní péči nyní zůstává 46 nejmladších dětí, které nelze vrátit, protože jejich rodiče již byli deportováni, z bezpečnostních důvodů či z jiných příčin.

Od počátku května, kdy administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zahájila politiku nulové tolerance vůči nelegální migraci, bylo od rodičů podle americké vlády odloučeno více než 2300 dětí, které skončily v detenčních zařízeních. Americký ministr zdravotnictví Alex Azar ale později na základě kontroly případů odebírání dětí uvedl, že celkem se návrat bude týkat asi 3000 dětí.

Poté, co média zveřejnila záběry dětí umístěných v zamřížovaných celách, vyvolal postup ve Spojených státech vlnu kritiky. Trump proto v červnu vydal nařízení, kterým tuto spornou praxi ukončil.

Video  Třetí muž USA promluvil v Česku o Nikulinovi. Vydání do USA očekával  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vláda po rozhodnutí soudu uvedla, že jej nelze aplikovat u všech dětí - rodiče některých z nich byli mezitím deportováni, jiní spáchali vážné zločiny, další jsou podezřelí ze sexuálního zneužívání, někteří jsou stále ve vazbě kvůli nelegálnímu překročení hranic, jeden rodič trpí nakažlivou nemocí. Pět dětí bylo odebráno osobám, které nejsou jejich rodiči.

Potíže, s jakými se americká vláda potýkala během první návratové fáze, podle agentury Reuters naznačují, že Trumpova administrativa nestihne ani druhý termín, který se týká podstatně vyššího počtu dětí.

Zobrazit celou diskusi