Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Násilník do Nejvyššího soudu? Profesorka popsala údajné chlípnosti Trumpova muže

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. září 2018
15:05

Adept prezidenta Donalda Trumpa na soudce Nejvyššího soudu USA Brett Kavanaugh (51) je obviněn ze sexuálního násilí. A jeho schvalovací proces v americkém Senátu se tak komplikuje. Demokraté kauzu využívají k nátlaku na republikány, aby hlasování o Kavanaughovi odložili. Pochybnosti o kandidátovi se mezitím objevily i mezi některými republikány, kteří proto chtějí s Kavanaughem i jeho obětí, která o víkendu vystoupila z anonymity, hovořit.

Ženou, která Kavanaugha obvinila z nevhodného sexuálního chování, je podle deníku The Washington Post profesorka Christine Blaseyová Fordová (51). Fordová listu poskytla v rozhovoru podrobnosti k incidentu, který se podle ní odehrál na počátku 80. let. Kavanaugh už dříve obvinění ze sexuálního násilí popřel.

Podle Blaseyové Fordové se incident odehrál v době, kdy byl nynější kandidát na soudce nejvyššího soudu středoškolákem ve státě Maryland. Kavanaugh byl podle ní na večírku na mol opilý, svalil ji na postel, osahával ji a „neohrabaně“ se ji pokoušel svléknout. V okamžiku, kdy se snažila křičet, dal jí podle ní ruku na ústa.

Fordová: Myslela jsem, že mě zabije

„Myslela jsem, že by mě mohl neúmyslně zabít,“ řekla listu Blaseyová Fordová, nyní profesorka na jedné z univerzit v Kalifornii. „Pokoušel se mě napadnout a svléknout mi šaty,“ dodala s tím, že se jí podařilo uniknout, když na ní a Kavanaugha skočil jeho kamarád a všichni tři upadli.

Kavanaugh už v pátek obvinění popřel. „Kategoricky a jednoznačně odmítám toto tvrzení,“ řekl právník a soudce federálního odvolacího soudu. Dodal také: „Neudělal jsem to na střední škole, ani nikdy jindy.“ Tvrzení Blaseyové Fordové v neděli znovu odmítl prostřednictvím Bílého domu.

Kavanaugha podpořil také jeho tehdejší spolužák Mark Judge, jehož jméno se v souvislosti s obviněním objevilo. Judge podle magazínu The New Yorker tvrdí, že si na událost, kterou Fordová popisuje, nevzpomíná. Uvedl také, že nikdy neviděl, že by se Kavanaugh choval k ženám nevhodně.

Násilníci z elitní školy?

Profesorka Blaseyová Fordová v rozhovoru uvedla, že o incidentu mlčela až do roku 2012, kdy o něm promluvila na párové terapii se svým manželem. Poznámky terapeuta Blaseyová Fordová poskytla novinářům. Stojí v nich, že se svěřila, že byla sexuálně napadena studenty „z elitní chlapecké školy“, kteří se stali „vysoce respektovanými a vysoce postavenými členy společnosti ve Washingtonu“. Kavanaughovo jméno poznámky nezmiňují.

Z anonymity se Blaseyová Fordová podle svých slov rozhodla vystoupit poté, co se část jejího příběhu v posledních dnech dostala bez jejího svolení na veřejnost. Listu The Washington Post řekla, že pokud má někdo vyprávět její příběh, tak to chce být ona.

Nominace do Nejvyššího soudu USA

Demokraté se snaží nominaci Kavanaugha na soudce nejvyššího soudu napadnout a odložit jeho potvrzení ve funkci. Podle pátečního prohlášení mluvčího republikánského předsedy justičního výboru Taylora Foye se hlasování o Kavanaughovi uskuteční navzdory obviněním v plánovaném termínu, tedy tento čtvrtek.

Foy podle agentury Reuters uvedl, že republikánský předseda výboru Chucka Grassley připravuje ještě před termínem hlasování slyšení s Kavanaughem a Fordovou. Foy dodal, že takováto jednání jsou běžná, pokud se o kandidátově minulosti dodatečně objeví nové informace.

Výslech Kavanaugha a Fordové

Vyslechnout Fordovou chce například republikánský senátor a člen zmíněného senátního výboru Jeff Flake. Ten v rozhovoru s portálem Politico řekl, že pokud Fordová nedostane možnost před senátory vypovídat, nebude připraven pro Kavanaugha hlasovat. „Musíme ji vyslechnout. A nemyslím si, že tento názor zastávám jen já,“ dodal.

Také Flakeův republikánský kolega z výboru Lindsey Graham uvedl, že by to uvítal. „Pokud výbor paní Fordovou vyslechne, musí se tak stát obratem, aby proces mohl pokračovat podle harmonogramu,“ uvedl Graham v prohlášení.

Kavanaugh byl vtažený do aféry Clintona s Lewinskou

Kavanaugh od roku 2006 působí jako soudce odvolacího soudu federálního distriktu hlavního města Washingtonu. Dříve pracoval jako poradce Kennetha Starra, který vedl vyšetřování případu intimního vztahu bývalého prezidenta Billa Clintona se stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou.

Za prezidenta George Bushe mladšího působil Kavanaugh v Bílém domě. V 90. letech pracoval i pro soudce nejvyššího soudu Anthonyho Kennedyho, kterého má nahradit.

Umírněný konzervativec Kennedy, kterého nominoval v 80. letech prezident Ronald Reagan, se zapsal do dějin americké justice například tím, že se v kauzách rozhodujících o právech sexuálních menšin či legálnosti potratů přiklonil na stranu liberálů jako rozhodující hlas.

Zobrazit celou diskusi