Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skripal nemohl uvěřit, že se ho Rusové pokusili zabít, tvrdí nová kniha

Autor: Darina Jíchová - 
3. října 2018
14:50

V očích své země je bývalý dvojitý agent Sergej Skripal (67) zrádce, on však zůstává hrdým vlastencem. Skutečnost, že za jeho otravou stojí Rusko a že rozkaz přišel přímo z Kremlu, odmítal přijmout. Postupně se s tím smířil, tvrdí nová kniha novináře stanice BBC Marka Urbana, která zpracovává Skripalův případ.

Urbanova kniha se věnuje Skripalovu životu v Británii a částečně také jeho otravě, ke které došlo 4. března v anglickém městě Salisbury. Právě tady exšpion žije. Testy prokázaly, že Skripal byl otráven nervově paralytickým toxinem novičok, který byl vyráběn v Sovětském svazu. Další vyšetřování ukázalo, že útok provedli agenti ruské rozvědky GRU.

Skripal si vinu Ruska zpočátku nepřipouštěl

Ruská vláda odmítá, že by s případem měli cokoliv společného. Podle Británie ale proti nim hovoří jasné a průkazné důkazy. Sám Skripal měl podle Urbana problémy přijmout fakt, že se ho jeho krajané pokusili zabít.

On i jeho dcera Julija, která se rovněž stala obětí otravy, se pomalu zotavují. Oba strávili několik týdnů v komatu, jejich stav byl kritický a lékaři dlouho pochybovali o jejich přežití. Rekonvalescenci tráví na bezpečném místě, kde je střeží britské bezpečnostní složky.

Rehabilitace a psychoterapie

Urban v knize uvedl, že Skripala pravidelně navštěvuje psycholog. Exagent má problém přijmout to, že za pokusem o vraždu stojí Kreml. Urban se se Skripalem setkal poprvé v létě 2017 v jeho domě v Salisbury. Na základě jejich rozhovorů následně zpracoval knihu.

„Nechtěl, abych ho přímo citoval. Víte, bojíme se Putina, řekl mi tenkrát,“ Urban dodal, že Skripal si nemyslel, že on konkrétně je v nebezpečí. Podle novináře se exagent vyhýbal jakýmkoliv veřejným prohlášením. „Nechtěl komplikovat život svým dětem, Juliji a tehdy ještě žijícímu Alexandrovi, chtěl, aby ho mohli navštěvovat,“ vysvětlil Urban.

Skripal: Vlastenec, který se bál Putina

„Celé dny trávil sledováním prokremelské stanice První kanál, na mnoho témat plně přijal ruský pohled. Bylo to ironické, zvláště s ohledem na to, že žil v domě, který mu pořídila MI6,“ píše Urban. „Ruské stanovisko zastával například v otázce Ukrajiny,“ dodal autor knihy.

Skripal schvaloval Putinovu anexi Krymu. Ukrajince označil za „ovce, které potřebují schopného pastýře“. Odmítal to, že ruské jednotky vstoupily tajně na Ukrajinu. „Kdyby tam vojáci byli, rychle by se dostali do Kyjeva,“ tvrdil Skripal.

Kniha se nevěnuje tomu, proč se Skripalovi bývalí kolegové z GRU rozhodli exagenta odstranit. Za útokem podle Britů stojí plukovník Anatolij Čepiga, známý pod jménem Ruslan Boširov, a Alexandr Petrov, pseudonym, který se vyšetřovatelům zatím nepodařilo rozluštit.

Autor knihy rovněž potvrdil, že Skripal s tajnými službami spolupracoval i potom, co se ho v roce 2010 při výměně špionů podařilo dostat do Británie. Informoval nejen Brity, ale i další země. V roce 2011 vycestoval do Spojených států, o rok později do České republiky a Estonska. Minulý rok měl schůzku se švýcarskou tajnou službou. Nic však nevysvětluje, co vedlo k útoku.

MI6 naverbovala Skripala v Madridu

Část knihy se věnuje také tomu, jak MI6 zrekrutovala Skripala. Došlo k tomu v roce 1996 v Madridu, kde Rus působil ve službách ruské zahraniční mise. Britové mu za informace o struktuře a hierarchii GRU zaplatili 66 tisíc korun. Jejich vzájemná spolupráce pokračovala i potom, kdy se Skripal vrátil do Moskvy.

Tajné informace psal Skripal neviditelným inkoustem do knih, které po své ženě Ljudmile posílal do Španělska. Odměnou byl domek v Salisbury. Urban uvedl, že Skripala v roce 2004 prozradil ruský špion v Madridu, Skripal byl následně zatčen a odsouzen za špionáž. On a další tři dvojití agenti dostali v roce 2010 prezidentskou milost a následně byli vyměněni za 10 ruských špionů zadržených v zahraničí.

asijo ( 3. října 2018 15:18 )

Však se ho nepokusili zabít,to si myslí jen Británie.

Zobrazit celou diskusi