Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Macron pod palbou kritiky. Opozice cupuje prezidenta za zdvižený prostředníček

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
1. října 2018
14:45

Francouzský prezident Emmanuel Macron si proti sobě poštval opozici. Politiky rozčílila fotka, která se v neděli rozšířila na sociálních sítích. Jedná se o snímek, kde je prezident v objetí dvou mladíků tmavé pleti, z nichž jeden ukazuje do kamery vztyčený prostředníček, uvádí deník Le Monde. Macron následně na tiskové konferenci uvedl, že „miluje každé dítě Republiky“.

Předsedkyně krajně pravicového Národního sdružení (RN; dříve Národní fronta) Marine Le Penová označila fotografii za něco „neomluvitelného“. „Už nenacházíme slov k vyjádření našeho pohoršení. Tohle si Francie rozhodně nezaslouží,“ napsala na Twitteru.

Le Penová: „Neomluvitelné!“

K Le Penové se přidali další členové RN, starosta jihofrancouzského města Béziers a jeden ze zakladatelů organizace Reportéři bez hranic Robert Ménard nebo poslankyně Republikánů Valérie Boyerová. Ta v twitterovém příspěvku s fotkou připomněla nedávnou událost, kdy Macron káral mladíka za to, že prezidenta oslovil domácky „Manu“.

Macron: „Tvoje mamka si zaslouží víc.“

Deník Le Figaro vysvětluje, že kontroverzní fotografie vznikla v sobotu při návštěvě Macrona na karibském ostrově Svatý Martin, jehož severní část patří mezi zámořská území Francie. Prezident se v jistém momentě vydal do druhého patra jednoho z rodinných domů, kde hovořil s oběma mladíky i matkou jednoho z nich.

„Jsem zloděj, právě jsem se dostal z vězení,“ řekl Macronovi muž s černým šátkem na hlavě. Hlava státu mu následně promlouvala do duše s tím, že „vazoun“ jako on musí pracovat. „Tvoje mamka si zaslouží víc,“ uzavřel rozhovor Macron.

Macron se snažil trestanému mladíkovi promluvit do duše. Macron se snažil trestanému mladíkovi promluvit do duše. | Reuters

Otázkám novinářů ohledně fotografie čelil francouzský prezident ještě v neděli. Mladík, který na kameru učinil vulgární gesto, prý studuje, aby získal výuční list. Po pořízení snímku podle Macrona dvojice přivedla tělesně postiženou dívku, která chtěla prezidenta obejmout. Mladíci „toho byli schopni, protože jsem na ně pohlížel s důvěrou, protože jsem je respektoval. Tohle je Republika,“ řekl Macron.

Obrana Macrona

Na tiskové konferenci vedle toho kritizoval Le Penovou a zdůraznil svůj záměr „pomoci této mládeži“. „Z nenávistných debat nic nevzejde. Je třeba přestat si myslet, že naše mládež nám nemůže nic dát, protože je jisté barvy pleti nebo se v jistém momentě dopustila hloupostí,“ dodal francouzský prezident.

Za Macrona se také postavili členové jeho strany Vpřed!, ve francouzštině En Mache!, které zase pobouřil komentář Le Penové. „Marine Le Penová by měla mlčet, sama stojí v čele strany rasistů. Aby bylo jasno, Le Penovou nepobouřilo mladíkovo gesto, ale barva jeho kůže,“ nechala se slyšet Marlène Schiappaová.

 

gabreta ( 1. října 2018 21:07 )

Vždyť vidíš, jak se tulí, hoššan!!

Ab1234cd4321 ( 1. října 2018 19:06 )

 Řeč těla macronka je jasná. Negroidne orientovaná bukvice se submisivnimi rysy.

sores ( 1. října 2018 17:27 )

Nechápu jak si frantíci takového vyhlazeného slizouna zvolili za prezidenta?!Že je bu.zík, je evidentní

kamii ( 1. října 2018 17:16 )

Je to vcelku jedno, ale zajímalo by mne co všechno za úchylky tento pán má....že mu leze duha i z uší je evidentní, že to skrývá za vztah paní v letech je trapné. Jen potvrzuje, že politiku dělajíjen křiváci.

Jebuvas ( 1. října 2018 17:01 )

To má být Francozký státník,,,,,,jeho předchudce Charles de Gaulle se musí obracet v hrobě, co to vládne ve Francii

Zobrazit celou diskusi