Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chlapci uvízlí v jeskyni vykopali skoro pětimetrový tunel. Odpadky dávali do pytle

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. července 2018
10:25

O záchranu se pokoušeli vlastníma rukama. Dvanáct chlapců ve věku 11 až 16 let a jejich pětadvacetiletý trenér, kteří uvízli v zatopené jeskyni v komplexu Tcham Luang na severu Thajska, spolu vykopali tunel o délce 4,57 metru. Tisku to sdělil vojenský lékař Pak Loharačun, napsal deník Daily Mail.

Loharačun uvedl, že chlapci za svůj relativně dobrý zdravotní a duševní vztah vděčí „týmové duchu“ a péči jejich trenéra. Lékař rovněž vyzvednul jejich disciplínu.

„Veškeré odpadky – obaly od jídla i láhve, které měli, dali do jednoho pytle. Aby udrželi morálku, všichni pomáhali mladším dětem v budování únikového tunelu,“ řekl Loharačun.

Disciplína a týmový duch

„Jejich neutuchající optimismus a skvělé chování nás velmi překvapily,“ popsal chlapce Loharačun, který s nimi jako dobrovolník zůstal v jeskyni. „Každý den se všichni zapojovali do hloubení tunelu, našli ostré kameny a hrabali. Zvládli vybudovat skoro pětimetrový tunel, s ohledem na to, že neměli skoro nic k jídlu, je to úžasné,“ napsal na svém Facebooku.

On i další lékaři se shodli na tom, že dobrý zdravotní stav skupinky je překvapil. „Neočekávali jsme to. Držel je trenér, vždycky se ujistil, že chlapci alespoň něco snědli, než si dal něco k jídlu sám. Byli ohromně disciplinovaní,“ doplnil lékař.

Moderovaná tiskovka ve 13 hodin

Chlapci a jejich trenér strávili v jeskyni 15 dní, z toho 9 dní se o nich vůbec nic nevědělo. Již týden se zotavují v nemocnici a dnes by měli být propuštěni domů. Celá skupinka se zúčastní moderované tiskové konference, která by měla začít ve 13 hodin českého času. Moderátor jim položí otázky novinářů, které předem schválil psycholog. Odborníci se obávají dopadu pozornosti médií a slávy na psychické zdraví dětí.

 

Zobrazit celou diskusi