Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Láska až za hrob. Na Ukrajině našli kostry z doby bronzové, pár leží v milujícím objetí

Autor: Darina Jíchová - 
13. července 2018
15:20

Archeologové u města Ternopil na západě Ukrajiny odkryli hrob starý přes 3 tisíce let. Objevili v něm kostry muže a ženy, přičemž žena muže svírá v náručí. Díky této pozici se odborníci domnívají, že žena byla dobrovolně pohřbená zaživa, napsal deník Daily Mail.

Archeologové uvedli, že tamní pravěká Vysocká kultura byla známá tím, že manželky byly pohřbívány zaživa se svými zesnulými muži. Dodali, že žena se pravděpodobně svobodně rozhodla být s mužem pohřbena a než byl hrob zasypán, vypila jed. Patologové vysvětlili, že pokud by oba byli mrtví, nemohla by být v této pozici.

„Je to zcela unikátní nález a způsob pohřbívání. Před sebou máme ženu, která se rozhodla následovat svého muže na smrt. Pevně ho svírá kolem ramen, obličeje mají natočené k sobě, jejich čela se dotýkají. Její skrčená kolena jsou položená na mužových stehnech,“ popsal objev profesor Mykola Bandrivský, který se zabývá pohřbíváním párů.

Láskyplné pohřbívání zaživa

„Oba pohřbení měli na oblečení bronzové zdobení, u hlavy měli keramiku – misku, nádobu a tři lžíce,“ dodal Bandrivský. Vysvětlil, že Vysocká kultura proslula svým „láskyplným“ pohřbíváním. Sám však prohlásil, že tento hrob je přímo ukázkový. „V ostatních kulturách leží páry ve společných hrobech vedle sebe, vysočtí jsou vždy v objetí.“

„Dala zřejmě přednost smrti s manželem před životem bez něj. V době bronzové to bylo pro ženy normální, navíc se věřilo v nesmrtelnost lidské duše,“ uvedl Bandrivský.

Taurus70 ( 13. července 2018 22:17 )

 Laska az za hrob?To si opravdu myslite ze to ty zeny opravdu delali dobrovolne ?To jste bud hodne naivni nebo hloupi,staci se zanjimat o dobove materialy🤔

Zobrazit celou diskusi