Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Maďarský starosta doufá, že si jeho plot proti migrantům vezme za vzor Trump

Autor: Darina Jíchová - 
3. května 2018
14:39

Ultrapravičák a starosta pohraničního města Ásotthalom László Toroczkai se pochlubil tím, že zachránil svoji zemi před uprchlíky. Na hranicích nechal zbudovat 3 metry vysoký elektrický plot s ostnatým drátem, kolem kterého navíc pravidelně hlídkují vojáci. Řekl, že doufá, že jeho projekt z roku 2015 inspiruje amerického prezidenta Donalda Trumpa při stavbě zdi mezi USA a Mexikem, napsal deník Daily Mail.

Toroczkai, člen ultrapravicového Jobbiku (Hnutí za lepší Maďarsko), uvedl, že elektrický plot mezi Maďarskem a Srbskem je zachránil před masovou vlnou migrantů. Dodal, že kromě ostnatého drátu a elektrického vedení stráží hranice vojáci, pohraniční lovci a kamerový systém s termovizí. 

Ozbrojenci a ostnatý drát

„Doufám, že Trump nezmění názor a bude i nadále zastávat tvrdý a odmítavý postoj k uprchlíkům. Snad ho naše zeď inspiruje,“ uvedl Toroczkai, který byl hlavním hybatelem stavby plotu na maďarsko-srbských hranicích. Podle úřadů se tak Maďarům podařilo uzavřít uprchlíkům jednu z cest do Evropy. Migranti mohli do země přicházet jen v malých skupinkách přes vyhrazené koridory za dohledu armády.

„Tady se nejednalo o normální migraci. Tohle bylo jako útok, uprchlíci se přivalili a naprosto zničili klidný život našich lidí,“ nechal se slyšet starosta Ásotthalomu. Omezení vstupu uprchlíků do Maďarska je i jedním z hlavních bodů programu znovuzvoleného premiéra Viktora Orbána.

Kritika Rady Evropy

Rada Evropy ale maďarské vládě vyčetla, že nebyla schopná rozpoznat oběti pašeráků s lidmi od „normálních“ uprchlíků, a to i přesto, jak pečlivá a přísná byla jejich kontrola v tranzitních zónách. Podle závěrů Rady „se schopnost identifikovat tradiční uprchlíky a oběti pašeráků v maďarských detenčních centrech se zpřísněním zákonů o migraci ještě zhoršila“. Zprávu vydala  Skupina odborníků pro opatření proti obchodování s lidmi (GRETA).

Podle nich zaměstnanci detenčních center nebyli ani schopni vysvětlit proceduru identifikace obětí pašeráků s lidmi. GRETA uvádí, že uprchlické tábory byly budovy s malými přeplněnými pokoji. Celý areál byl obehnán ostnatým drátem a pod dohledem ozbrojné stráže. Maďaři také často využívají právo vyhostit uprchlíky zpátky do Srbska.

Odmítání kvót

Maďarská vláda zprávu GRETY odmítla a uvedla, že se nejedná o vyhoštění, že migranti se sami do Srbska vracejí. Uzavřená detenční centra označila vláda za jediné bezpečné řešení uprchlické krize pro obě strany.

Do Evropy stále proudí miliony uprchlíků, za loňský rok 3 397 z nich požádalo o azyl v Maďarsku. Jen necelá třetina z tohoto počtu ho obdržela. Maďarsko se nadále brání uprchlickým kvótám, které nastavila Evropská unie.