Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Lavrov v kauze otráveného agenta obvinil Londýn: Štve spojence proti Rusku

Autor: base, ČTK - 
23. března 2018
11:45

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pátek obvinil Londýn, že tlačí své spojence z Evropské unie ke konfrontaci s Moskvou. Každá země by podle Lavrova měla o působení diplomatů rozhodovat sama. Šéf ruské diplomacie reagoval na rozhodnutí summitu Evropské unie povolat ke konzultacím velvyslance EU z Moskvy, jakož i na vyjádření některých zemí, včetně Česka, že by po britském vzoru mohly vyhostit ruské diplomaty.

Británie po otrávení bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery na jihu Anglie vyhostila 23 ruských diplomatů, Moskva odpověděla recipročním krokem. Londýn z otravy obviňuje Moskvu, ta to odmítá.

„Každá země by měla sama rozhodovat na základě vlastního chápání pocitu důstojnosti. Vyšetřování (Skripalova případu) ani neskončilo, ale Británie se snaží přimět partnery podniknout konfrontační kroky,“ řekl ruský ministr a dodal, že v případu Skripal „stále nevidíme fakta - a jejich absence vede k úvahám, zda všechno není jen provokace“.

Politování nad rozhodnutím summitu povolat unijního velvyslance z Moskvy ke konzultacím vyjádřil Kreml. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS zároveň uvedl, že Moskva nic neví o plánech pěti unijních zemí vyhostit ruské diplomaty v souvislosti s případem Skripal.

Britská premiérka Theresa Mayová v pátek přivítala, že prezidenti a premiéři ostatních členských zemí Evropské unie souhlasili s britským názorem, že za otrávení Skripala a jeho dcery v jihoanglickém Salisbury nervově paralytickou látkou novičok je „s největší pravděpodobností“ zodpovědné Rusko. „Neexistuje žádné jiné věrohodné vysvětlení,“ uvedla. Hrozba, kterou Rusko představuje, je podle ní hrozbou pro hodnoty EU.

Nizozemský premiér Mark Rutte potvrdil, že lídři osmadvacítky se dohodli, že povolají z Moskvy na konzultace unijního velvyslance, což je v diplomatické praxi vnímáno jako forma protestu.

Český premiér v demisi Andrej Babiš oznámil, že Česko v souvislosti s otravou Skripala a jeho dcery zvažuje vyhoštění několika ruských diplomatů.

Zobrazit celou diskusi