Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Umíráme hlady.“ Statisíce lidí jsou v nejmladším státě světa bez jídla

Autor: Darina Jíchová - 
10. ledna 2018
18:55

Občanská válka naprosto zdecimovala kdysi bohatou rovníkovou zemi. Jižní Súdán se nyní změnil v pustinu plnou vyrabovaných obchodů a opuštěných domů. Nejhorší situace je v regionu Equatoria, kde hladoví přes 400 tisíc lidí. Situace eskaluje a katastrofa na sebe nenechá dlouho čekat. Místní ztratili samostatnost a jsou čistě závislí na pomoci druhých, o situaci informoval deník The Guardian.

Podle posledních průzkumů OSN trpí hladem v Jižním Súdánu přes milion lidí. Země čelí humanitární krizi. Téměř polovina populace v regionu Equatoria je na pokraji hladomoru, odborníci předpokládají, že počet hladovějících ještě poroste.

Hlad, bída a strach

„Myšlenky na jídlo mučí moji mysl,“ řekl Jihosúdánec John Lasona (48) z města Lainya. Z jeho vysoké postavy zbyla jen kostra obalená kůží. Shrbený se svěšenýma rukama bloudí po ulicích a snaží se sehnat nějaké jídlo. „Hlad mě zabíjí,“ dodal. Lidé z města Yei a Lainya svůj život přirovnali k vězení, ze své bídy viní vládu. Stát jim odepřel přístup na jejich pole a oni museli jídlo krást, jenže už není kde.

Lasona řekl reportérům z deníku The Guardian, že v říjnu do jeho domu přišli vojáci a odnesli si s sebou všechny jejich potraviny. Muž živí sebe a sedm dětí a najednou jim doma nezbylo nic. „Měli zbraně, jak jsem od nich mohl požadovat, aby mi jídlo vrátili?“ ptá se.

Nejmladší stát světa v posledních pěti letech ničí občanská válka. Obyvatelé se stávají oběťmi etnických čistek a dalších válečných zločinů. Od prosince 2013 zde zemřely desetitisíce lidí. Státní pokladny jsou prázdné a v zemi se šíří hladomor. Přestože v Equatorie ještě nebyl vyhlášen, humanitární organizace varují, že situace je kritická.

Expert: Je to nejhorší, co jsem kdy viděl

„Je to ta nejhorší humanitární situace, jakou kdy viděl,“ nechal se slyšet John Okoboi, odborník ze Zdravotnické asociace, který působí v Lainye. Uvedl, že během pár měsíců viděl zemřít už tři děti kvůli podvýživě, tomu nejmladšímu byly 4 měsíce. Válka se tamějším dlouho vyhýbala. Zasáhla je teprve v létě 2016 a způsobila jednu z nejhorších a nejrychlejších migrantských krizí. Podle OSN ze země uprchl milion lidí.

Města v regionu jsou plně pod kontrolou vlády a v okolních křovinách se skrývají rebelové. Nevinní obyvatelé se tak ocitli mezi kladivem a kovadlinou. „Lidé se bojí pěstovat vlastní jídlo, kdyby je vojáci chytli na poli, zatkli by je jako rebely,“ upřesnil Okoboi. V říjnu se o to pokusila jedna dívka, vojáci ji chytili, brutálně zbili a znásilnili. „Lidé nechtějí další potíže,“ řekl.

Země potřebuje humanitární pomoc

Organizace Amnesty International situaci označila za tragédii. „Během jednoho roku se z obilnice země a celkově úrodného regionu stalo místo, kde lidé bezdůvodně hladoví,“ uvedla Donatella Roverová, krizová poradkyně z Amnesty International. Roverová varuje, že bez další pomoci budou lidé dál umírat.

europa ( 11. ledna 2018 12:35 )

Naučit je pracovat? Čirá utopie. To je jako bys chtěl naučit pracovat morgoše. Jediný, co jim obojím jde dobře, je natahovat pazouru.

europa ( 11. ledna 2018 12:31 )

Já tam vidím jen černo. Asi porucha na monitoru, či co...

agfor ( 11. ledna 2018 11:57 )

Zase pomocí fotek hladových dětí žebrají o penáze, aby si mohli fotříci nakoupit samopaly jít vystřílet sousední vesnici. je to pohodlnější než jít pracovat (konec konců, to že se dá pohodlně žít bez práce poznali i naši cikáni).

bibijana ( 11. ledna 2018 10:08 )

Hladové ženy, hladoví muži, ale chuť na sex jim evidentně nechybí.Tohle rozmnožování pak tak vychrtlých dětí fakt nechápu.Když vidím záběry těchto dětí a žádosti nadace Člověk v tísni o finanční příspěvky na potraviny, tak si říkám, jestli by nebyla vhodnější sbírka prezervativů a jakási osvěta a domluva těmto sexuchtivým ubožákům.Chlapi se tam poflakují, není divu, že jejich jedinou prací je skočit na první ženskou a oplodnit ji.Vzorem pro tyhle státy by mohla být Čína a její politika jednoho dítěte.

diskutujici ( 11. ledna 2018 06:44 )

Kdyz se jim tam nebude do toho nikdo s*at, tak si to priroda vyresi sama

Zobrazit celou diskusi