Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

70 tisíc jako odchodné, nebo vězení: Izrael vyhání uprchlíky ze země

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
3. ledna 2018
16:45

Izraelská vláda několika tisícům afrických migrantů vzkázala, že by měli Izrael opustit, jinak jim hrozí vězení. Pokud zemi dobrovolně opustí do 90 dnů, dostanou až 3500 dolarů (74 000 Kč), informoval zpravodajský server BBC. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippa Grandiho tvrdí, že opatření je v rozporu s izraelskými zákony a s mezinárodním právem.

Migranti si podle izraelské vlády mohou vybrat, zda se vrátí do vlasti, nebo budou putovat jinam. V případě, že Izrael neopustí do dubna, hrozí jim podle úřadů vězení. Na výhrady UNHCR izraelská vláda reagovala ujištěním, že odchod migrantů bude humánní a dobrovolný. Opatření se podle ní nebude vztahovat na děti, seniory a oběti obchodu s lidmi.

Odchod nebo vězení

Ministr vnitra Arye Deri a ministr pro veřejnou bezpečnost Gilad Erdan se nechali slyšet, že uprchlíci mají jen dvě možnosti „opustit dobrovolně zemi, nebo jít do vězení“. Podle izraelského úřadu pro migraci je teď v zemi zhruba 38 000 „infiltrátorů“. To je označení, které izraelské úřady používají pro migranty, kteří nepřicestovali přes oficiální hraniční přechod. Asi 1420 z těchto osob je v zadržovacích centrech.

Do Izraele přišlo mnoho migrantů zejména z Eritreje a Súdánu, kteří tvrdí, že uprchli před násilím ve vlasti. Izrael je však považuje za ekonomické migranty.

Zastavte deportace uprchlíků

Kritici poukázali na to, že nařízený odchod nebude dobrovolný, když jeho jedinou alternativou je vězení. Není zatím jisté, jaký je postoj nejvyššího soudu, který už několikrát zasáhl ve prospěch migrantů. Humanitární organizace poslaly vládě otevřený dopis, ve kterém žádají, aby byl odsun migrantů zastaven. „Každý, kdo má srdce, musí stát proti odsunu uprchlíků,“ napsaly v dopise.

openha ( 3. ledna 2018 17:44 )

Každý, kdo má srdce, musí stát proti odsunu uprchlíků,“ napsaly v dopise.VŠECHNO NA SVĚTĚ KDYŽ MÁ DOBŘE FUNGOVAT,MUSÍ MÍT SVÉ MANTINELY,ZÁKONY,HRANICE !!! KDYŽ TOHLE NEMÁ MUSÍ ZKOLABOVAT,ZKRACHOVAT,ROZPADNOUT SE,PROHRÁT !!! TOHLE PRÁVĚ HROZÍ VŠEM STÁTŮM KTERÉ BY DO NEKONEČNA PŘIJÍMALI NOVÉ A NOVÉ UPRCHLÍKY,MIGRANTY KTEŘÍ NAVÍC JSOU BEZ DOKLADŮ,S FALEŠNÝMI DOKLADY A DO NOVÝCH HLÁSÍ DALŠÍ FALEŠNÉ ÚDAJE !!! NAPROSTÝ BEZBŘEHÝ BINEC SPĚJÍCÍ K DOKONALÉMU CHAOSU !!!

Zobrazit celou diskusi