Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Migranty při deportaci z USA na 48 hodin svázali. Močit museli pod sebe, tvrdí

Autor: Darina Jíchová - 
20. prosince 2017
19:30

Přes 90 migrantů ze Somálska podalo žalobu na americké imigrační oddělení. Muži i ženy oddělení viní z toho, že na jeho příkaz strávili 48 hodin svázaní v letadle. Tvrdí, že trpěli v „nelidských a odporných podmínkách“. Imigrační úřad ale jejich nařčení odmítá, podle svého mluvčího se žádného přestupku nedopustili. O incidentu informoval britský deník The Guardian.

Celkem 92 somálských mužů a žen čekalo v letadle na deportaci z USA. Uvedli, že byli svázaní a policisté jim nedovolili jít ani na záchod. Lidé tak museli močit pod sebe. Somálci se rozhodli na imigrační oddělení podat žalobu, letadlo se navíc z logistických důvodů muselo vrátit zpátky do Spojených států. 

Letadlo původně mířilo z USA do somálského hlavního města Mogadišu, ale nakonec skončilo v senegalském Dakaru. Tam strávilo 23 hodin a následně se i se Somálci vrátilo do Ameriky.

„Záchody začaly přetékat“

„Záchody na palubě se rychle zaplnily a začaly přetékat. Ostraha mým klientům zakázala na ně chodit a oni byli nuceni močit do lahví nebo pod sebe,“ uvedla Kim Hunterová, právnička zastupující Somálce, aby dodala: „Byli spoutaní, nejednalo se pouze o pouta na zápěstích, ale i na kotnících. Zaměstnanci imigračního se k nim chovali hrozně, kopali do nich, mlátili je a vláčeli je po letadle. Nešetřili ani nadávkami a výhrůžkami.“

V Somálsku řádí islámští extremisté. V Somálsku řádí islámští extremisté. | Reuters

Imigrační úřad obvinění popřel, jeho mluvčí ale neposkytl žádný další komentář. Deportace se týkala i lidí, kteří v USA žijí více než deset let. Návratu domů se obávají, čekají je perzekuce a pravděpodobně i smrt z rukou skupiny islamistických vzbouřenců Aš-Šabáb. Jejich strach ještě vzrostl potom, co se o jejich případ začal zajímat tisk.

Somálci se bojí islamistů

„Až se budou vracet, všichni o tom budou vědět, i teroristé,“ prohlásila imigrační prokurátorka Rebecca Sharplessová, která jim pomohla podat žalobu. Řada Somálců už pod přísahou vypovídala. Abdiwali Ahmed Siyad (33) ze Somálska utekl v roce 1990, poté co byl postřelen. Tehdy přišel o oko. Z chování Američanů byl zaskočený. „Strkali do mě, zakázali mi jít na záchod a nedovolili nám se modlit,“ řekl.

„K Somálsku už nemám žádné vazby, všechny moje tamější příbuzné zabili teroristi. Utekli jsme, když mi bylo šest let. Moje děti jsou Američané. Mám strach, že mě záhy po příletu zabijí. O našem návratu se mluví v tisku, jsem si jistý, že o tom ví už i Aš-Šabáb,“ uvedl Siyad.

Deportace i za drobné krádeže?

Opětovný pokus o deportaci by měl proběhnout v nejbližších dnech, imigrační úřad dodává, že všechna obvinění jsou lživá. Na palubě se prý nacházelo 61 Somálců, kteří se v USA dopustili trestného činu vraždy, znásilnění nebo napadení. S tímto tvrzením ale lidé čekající na deportaci nesouhlasí. Tvrdí, že jejich prohřešky nebyly závažné, pouze drobné krádeže.

„Nemyslím si, že deportujeme ty nejhorší z nejhorších. Tři třetiny z nich, mezi nimi i můj klient Siyad, mají čistý trestní rejstřík. V Somálsku je čekají perzekuce. Jejich život je ve vážném ohrožení, imigrační by se svým rozhodnutím mělo počkat,“ domnívá se Hunterová.

USA se snažily deportacím do Somálska vyhýbat, nicméně za poslední roky do nestabilní země vyvezly téměř 700 lidí. „Je velmi znepokojivé, že v případě Somálců se imigrační zaměřuje na lidi, kteří v naší společnosti žijí již roky. Tyto osoby zde mají rodiny, pracovní povolení a nový bezpečný život,“ prohlásila Sharplessová.